Povestea unui tradator al Americii in favoarea Coreei de Nord

Însurat cu o româncă răpită de Nord-coreeni, a murit la Phenian

Unul dintre soldaţii americani care au dezertat în urmă cu peste 50 de ani în Coreea de Nord a decedat la Phenian anul trecut, după ce a mărturisit pe patul de moarte ataşamentul său pentru "marele lider Kim Jong-un", au anunţat fiii săi, informează Luni AFP, potrivit Agerpres.

James Joseph Dresnok făcea parte dintr-un mic grup de soldaţi americani care au evadat în Coreea de Nord în urma războiului din Coreea (1950-1953). El a trecut zona militarizată ce diviza peninsula în 1962, după ce staţionase în Coreea de Sud. Ulterior, James Joseph Dresnok a apărut în filme de propagandă Nord-coreene şi era ultimul caz cunoscut de soldat transfug american în Coreea de Nord, ceilalţi decedînd sau fiind autorizaţi să plece.

Într-un interviu video postat pe site-ul Nord-coreean Uriminzokkiri, Ted şi James Dresnok confirmă că tatăl lor a murit în Noiembrie 2016 în urma unui accident vascular cerebral. Cei doi bărbaţi se exprimă curent în coreeană, cu un puternic accent specific Nordului. "Tatăl nostru a fost primit în braţele Republicii şi s-a bucurat de iubire şi îngrijire din partea partidului pînă la decesul lui, la vîrsta de 74 de ani", a declarat Ted Dresnkok, cel mai mare dintre cei doi fii. El poartă, la fel ca fratele său, uniforma armatei poporului coreean, ornată cu o insignă pe care figurează fondatorul Coreii de Nord, Kim Ir-Sen, precum şi fiul şi succesorul lui, Kim Jong-Il.

Evocînd recenta agravare a tensiunilor între Washington şi Phenian pe marginea programului său balistic şi nuclear, Ted Dresnok, care poartă şi numele Nord-coreean Hong Soon-Chol, i-a atenţionat pe "imperialiştii americani" că alimentează o "isterie belicoasă", fără a şti nimic despre armata Coreii de Nord sau despre poporul acestei ţări. Dacă va izbucni un război, "nu vom rata ocazia să radem SUA de pe harta lumii, pentru totdeauna", a declarat el.

"Îl avem pe scumpul nostru lider suprem Kim Jong-Un", adaugă James Dresnok, alias Hong Chol. "Dacă el este de partea noastră, victoria este certă", subliniază el.

În 2006, James Dresnok senior, zis Joe, a fost subiectul unui document britanic, "A trece frontiera", în care el se declara mulţumit de viaţa sa în Phenian, unde oamenii beneficiază în general de un nivel de viaţă mai bun decît în altă parte în Coreea de Nord. Într-un interviu pentru CBS, el a declarat că nu ar pleca niciodată de la Phenian, "chiar dacă i se va pune pe masă un miliard de dolari de aur".

James Joseph Dresnok a fost căsătorit cu românca Doina Bumbea - o pictoriţă răpită de Phenian în 1978 şi care ar fi murit de cancer în 1997 - iar Ted şi James Dresnok sunt fiii cuplului.

Doina Bumbea (n. 25 Ianuarie 1950, Craiova – d.1997, Phenian) a fost o pictoriţă de cetățenie română răpită de agenții Nord-coreeni în anul 1978. Doina Bumbea a plecat legal din România comunistă, căsătorindu-se la București cu un cetățean italian, în anul 1970, reușind să se stabilească în Italia. În perioada 1972-1975 studiază și devine absolventă la prestigioasa Accademia di Belle Arti din Roma. În Toamna anului 1978, la propunerea unui amic italian, s-a îmbarcat într-un avion spre Tokyo, urmînd să-și deschidă o expoziție de pictură în capitala Japoniei. Conform relatărilor din autobiografia unui fost dezertor american în Coreea de Nord și apropiat al victimei, Charles Robert Jenkins, zborul său făcea o escală pe aeroportul din Phenian, unde românca a fost reținută de agenți Nord-coreeni.

Familia tinerei a aflat despre cele întîmplate abia în anul 2006, cînd au făcut legătura între relatările lui Jenkins și un documentar produs de BBC ce spunea istoria unui alt dezertor american, James Joseph Dresnok, acesta încă rămas în Coreea de Nord. În documentarul BBC, Crossing the Line (în română, Depășind limita), Dresnok amintește despre prima sa soție de naționalitate Est-europeană, cu care a avut doi copii, Ricardo și Gabriel (despre acesta din urmă se crede că a fost botezat după unchiul său, fratele Doinei Bumbea).

Deși Ministerul Afacerilor Externe al României a făcut demersuri pe lîngă autoritățile Nord-coreene pentru a clarifica situația, acestea au fost ignorate la Phenian. Totuși, cazuri de răpiri de cetățeni străini de către agenți Nord-coreeni, despre care se credea în trecut că sunt legende, au fost confirmate oficial de către autoritățile Nord-coreene, cum este, spre exemplu, cazul a 13 cetăţeni japonezi, printre care și soția dezertorului Jenkins, persoane cărora li s-a permis să se întoarcă în Japonia.