PLANURI NOI DE COLABORARE ENERGETICĂ MOLDO-ROMÂNĂ

Pe Prut ar putea fi construite 13 hidrocentrale de peste un miliard de euro

Gazoductul Iaşi-Ungheni pare a fi doar începutul unei colaborări dinamice, ambiţioase în plan energetic dintre Republica Moldova şi România. Deoarece, după cum relatează Agerpres, membrii Comisiei comune pentru Integrare Europeană (CCIE) dintre Parlamentul Republicii Moldova şi Parlamentul României au discutat zilele trecute la Chişinău despre un proiect de instalare a 13 hidrocentrale pe rîul Prut, proiect care ar costa peste un miliard de euro.

Proiectul a fost propus de Florin Constantinescu, vicepreşedinte al Senatului României şi co-preşedinte al CCIE. Constantinescu a declarat că este vorba de un proiect elaborat încă de dinainte în 1989 de un institut de proiectări de la Bucureşti şi care prevede construirea a 13 hidrocentrale. El a precizat că a discutat despre acest proiect şi în timpul vizitei la Bucureşti a preşedintelui parlamentului Republicii Moldova, Igor Corman.

După unele calcule, costul proiectului ar fi de peste un miliard de euro, dar, dacă se va dori şi amenajarea Prutului pentru a-l face navigabil, costurile ar ajunge la aproape două miliarde. El consideră că acest proiect ar putea fi finanţat în baza unui parteneriat public-privat sau din fonduri europene. Este un proiect foarte important pentru ambele ţări. Cred că e o idee bună care trebuie promovată', a declarat Florin Constantinescu. La fel, co-preşedintele Comisiei din partea Parlamentului de la Chişinău, Ana Guţu, a salutat iniţiativa, considerînd-o extrem de importantă în contextul demersurilor Republicii Moldova pentru asigurarea securităţii sale energetice.

Amintesc că în prezent, România şi Republica Moldova construiesc un gazoduct pe sub Prut, în regiunea oraşelor Iaşi şi Ungheni, care va permite alimentarea cu gaze naturale a ţării noastre. De asemenea, sursa mai comunică că cele două state discută de mai mult timp şi despre interconectarea liniilor electrice de înaltă tensiune. Republica Moldova importă în prezent gaze din Rusia, iar majoritatea energiei electrice din Ucraina.

Vlad LOGHIN