PERCHEZIŢIE MORALĂ

C-tin Tănase, Dodon, Usatîi şi Sofia Rotaru. Mizerii morale selective sau cum să nu rămîi crăcănat cînd faci pipi în bătaia vîntului

Autor: Mihai CONŢIU

Puţinii cititori ai ziaristului Constantin Tănase, „patronul oficial” al ziarului Timpul, îşi mai amintesc ce rechizitoriu moral şi ce acuzaţii publice necruţătoare le-a făcut acesta interpreţilor Olga Ciolacu, Silvia Grigore şi Igor Cuciuc pentru că „şi-au permis” să cînte pentru diaspora moldovenească de la Moscova, la invitaţia lui Igor Dodon.

Tănase ar fi demn de toată stima noastră dacă ar fi înzestrat cu instinctul profesional de a fi consecvent şi fidel pînă la capăt IDEII care l-a determinat să-i facă albie de porci pe cei trei solişti. În primul rînd, atunci cînd cineva face un rechizitoriu moral, aidoma unui introvertit, anxios, şi cu „vibrante trăiri româneşti”, acel individ, în mod indiscutabil, trebuie să fie de o moralitate şi o fermitate indiscutabile. Tănase, iarăşi, demonstrează că nu a fost înzestrat niciodată cu astfel de virtuţi, că, în calitate de jurnalist, poate fi acuzat de absolut orice, dar de aşa ceva şi de acribie (exactitate, rigurozitate în cercetarea ştiinţifică; conştiinciozitate – explicaţia din dicţionare) nu.

Ca să înţelegeţi mai bine de ce vreau să re-evidenţiez fragmente din acest text, vă reamintesc doar cîteva din calificativele/acuzele aduse de Tănase celor trei, dar şi „trăirile” lui zbuciumate în care se bate pe umăr cu Metafizica.

Prin urmare, iată cum glăsuieşte acest Everest al moralei moldoveneşti Tănase şi, vă rog, citiţi cu atenţie: „În viaţă te ciocneşti de situaţii, evenimente, întîmplări ş.a. în faţa cărora rămîi învins, fără replică, acestea îţi anihilează şi paralizează voinţa, capacitatea de a protesta. Moldovenii au mai multe expresii care descriu respectiva stare, începînd cu „a rămîne perplex” şi „a rămîne tablou” şi terminînd cu „a rămîne crăcănat” şi cu altele, mai pitoreşti. Nu ştiu cum am rămas cînd am citit ştirea despre participarea S. Grigore, I. Cuciuc şi O. Ciolacu la mizeria propagandistică organizată de Dodon la Moscova; ştiu însă că am avut senzaţia unei prăbuşiri în gol… (…) Prăbuşirea în gol devine şi mai dureroasă şi o trăieşti ca pe o trădare atunci cînd (…) sînt implicaţi oameni dragi… Acest fel de om a fost pentru mine Olga Ciolacu. (…) Pentru unii ruşinea, demnitatea, patriotismul nu mai sînt valori.

(…) Astăzi, cînd se dă o bătălie istorică pentru vectorul european al R. Moldova… (…) a te lua de mînuţă cu Dodon şi a merge la Moscova să-i conving pe bieţii moldoveni ajunşi slugi la ruşi că ”uniunea vamală” e mai bună decît uniunea europeană, însemnă două din una – ori să fii un idiot util terminat, ori un ticălos conştient, pentru care contează doar banul.”

Beţie de cuvinte în toată regula, plus curvăsărie publicistică la greu! Observaţi că Tănase a rămas cu „voinţa paralizată”, „nu ştie dacă a rămas sau nu crăcănat”, are „senzaţia unei prăbuşiri în gol”, ca mai apoi să se de-sidereze (să se deperplexizeze, adică să se trezească) şi să revină cu cracii pe pănmînt, acolo unde-i vectorul european, idioţii utili sau ticăloşii conştienţi pentru care doar banul contează. După ce a încercat să ne arate cît de profund şi chinuit de întrebări neliniştitoare este, s-a întors după ai săi semeni în trăire şi simţiri. Oameni buni, la 66 de ani nu te miri ca găina la rîmă cu şi fără ocazie!

Nu aş fi revenit asupra acestui subiect abordat deja de mine, dar o fac întrucît sînt martorul unei deşănţate campanii electorale publicitare. În centrul acesteia sînt plasaţi agentul pro-rus din lumea interlopă şi antieuropeanul Renato Usatîi şi marea interpretă Sofia Rotaru. Usatîi o tîrăşte electoral pe Rotaru prin Moldova după cum îi pofteşte inima, ca să-i încînte pe moldoveni spre a-l vota pe Usatîi, adică Uniunea Vamală, adică să voteze împotriva integrării europene a Republicii Moldova.

Acum înţelegeţi de ce revin asupra lui Tănase? Usatîi a mai adus-o pe Rotaru să cînte în favoarea lui, însă Tănase are ce are doar cu Dodon, deşi ambii politicieni vor să ducă Moldova în acelaşi Iad al Uniunii Vamale. De ce tace Tănase în cazul Usatîi-Sofia Rotaru? Ştiu că marea interpretă trăieşte în Ucraina, că deja este indezirabilă pentru ruşi deoarece este împotriva agresiunii ruse în ţara ei. Pe de altă parte, analizînd lucrurile şi în logica lui C-tin Tănase, Sofia Rotaru îi face campanie electorală muzicală unuia care doreşte ca moldovenii să păţească exact ceea ce li se întîmplă ucrainenilor din partea ruşilor. La ea acasă, în Ucraina, Sofia Rotaru nu-i doreşte pe ruşii invadatori, dar, împreună cu Usatîi, vrea să-i aducă şi în Moldova, deşi sînt destui în Transnistria. Tot aşa, Usatîi şi Rotaru, prin colaborarea lor politică şi muzical-electorală vor să-i ducă pe moldoveni în Uniunea Vamală cu forţa. Ca să vedeţi cît iubeşte „moldoveanca” Sofia Rotaru Republica Moldova!

În cazul celor trei interpreţi moldoveni care au cîntat la Moscova, Tănase întreabă:

„Ce-i împinge pe unii oameni să comită ticăloşenii? Sărăcia? Să fie oare S. Grigore, I. Cuciuc şi O. Ciolacu cei mai săraci oameni din Moldova? Mureau oare de foame aceşti oameni şi banii murdari ai lui Dodon au fost singura lor salvare?

De ce oare nu-i pune aceeaşi întrebare şi Sofiei Rotaru? Putem lesne bănui că Rotaru este milionară, că nici pe departe nu-şi poate compara averea ei cu cea a interpreţilor moldoveni. În privinţa banilor, probabil că Tănase crede că cei ai lui Usatîi sînt foaaarte curaţi, nici pe departe aşa de murdari ca ai lui Dodon! Să nu vă miraţi dacă l-aţi văzut pe Tănase aplaudînd-o pe Rotaru la concertul plătit de Usatîi şi la Chişinău! Împreună cu soţia! Iar dacă o să spunem că Usatîi nu-i dirijat atît de la Kremlin cît de la Chişinău, tot de un interlop o să vă privăm de plăcerea de a gîndi singuri şi a face legăturile necesare.