PENTRU CINE VA FI DECISIVA ZIUA DE 4 OCTOMBRIE – PENTRU PROTESTATARI SAU GUVERNANTI?

Platforma DA – Acum Ori Niciodată!

Autor: Mihai CONŢIU

Miercuri, 30 Septembrie, membrii Consiliului Marii Adunări Naţionale au făcut încă un demers, probabil ultimul, către procurorul general, preşedintele CNA, dar şi către alţi demnitari de stat care şi-au pătat reputaţia, prin care le-au cerut să-şi dea demisia. Caracterul ultimativ al demersului este dat de somaţia avertisment rostită de preşedintele Consiliului Marii Adunări Naţionale, Andrei Năstase, care sună astfel: „Pe 4 Octombrie nu mai cerem, pe 4 Octombrie vom lua ţara înapoi!”

Totodată, liderii Platformei DA au cerut Guvernului, Parlamentului şi preşedintelui ţării convocarea unei şedinţe extraordinare, pe 4 Octombrie, la care ar trebui să participe şi membrii Consiliului Marii Adunări Naţionale, în vederea dezbaterii şi îndeplinirii revendicărilor Proclamaţiei din 6 Septembrie, care au fost votate de peste 100 de mii de oameni.

În aceeaşi zi, începînd cu orele 14,00, protestatarii au pichetat Ministerul Transporturilor, deoarece, potrivit lor, reprezentanţii acestei instituţii au blocat în mod intenţionat accesul cetăţenilor la transportul public, iar asta pentru a-i împiedica pe oameni să poată veni la protestele organizate de Platforma „DA”. În acest context, membrii Consiliului Marii Adunări Naţionale au declarat că şoferii au fost şantajaţi şi ameninţaţi că vor fi lipsiţi de licenţă dacă vor transporta pasageri în ziua mitingului.

Pînă la mitingul decisiv de Duminică, 4 Octombrie, Platforma DA şi-a continuat şi îşi desfăşoară seria de proteste în localităţile Cărpineni, Şoldăneşti, Ialoveni, Cantemir, Floreşti şi Rezina. „Hora protestelor” se extinde tot mai primejdios pentru guvernanţi!

Pe acest fundal, potrivit recentului sondaj de opinie realizat de Centrul de Investigaţii Sociologice şi Marketing CBS-AXA, Platforma Civică „Demnitate şi Adevăr” se află în topul încrederii printre cetăţenii Republicii Moldova devansînd toate partidele de la guvernare prin situarea pe locul doi într-un top al încrederii. Totodată, sondajul relevă că cetăţenii Republicii Moldova sînt de acord cu organizarea protestelor Platformei DA, iar asta pentru că peste 83% dintre participanţii la sondaj s-au solidarizat cu revendicările protestatarilor, iar 81% consideră că protestele antiguvernamentale trebuie să continue.

Sondajul mai arată că, în ultima perioadă, în rîndul moldovenilor, a crescut semnificativ disponibilitatea de participare la acţiuni de protest. Dacă în luna Mai 2015 doar 7,3% dintre participanţii la sondaj s-au arătat dispuşi să iasă la proteste, în Septembrie rata acestora a atins pragul de 39%. Sondajul a fost realizat în perioada 10-18 Septembrie, pe un eşantion de 1108 persoane şi are o marjă de eroare de 2,9%.

Raportîndu-ne la cei peste 83% care s-au solidarizat cu revendicările protestatarilor şi cei 81% care consideră că protestele antiguvernamentale trebuie să continue, concluzionăm că majoritatea moldovenilor vor aceleaşi lucruri pe care le solicită şi protestatarii Platformei DA. Aici este vorba despre demisiile şefului statului, preşedintelui Parlamentului, a primului ministru, a procurorului general, preşedintelui CNA, conducerii televiziunii publice, ale preşedinţilor CSJ şi CSM, anihilarea oligarhului Vladimir Plahotniuc şi eliberarea statului din captivitatea lui etc.

Mulţi se grăbesc să acuze Platforma DA că aceste solicitări sînt ilogice şi de natură să arunce ţara în haos, ceea ce este total neadevărat. Unii chiar speculează că după demisia şefului statului prerogativele acestuia vor fi preluate, în mod automat, de către preşedintele Parlamentului sau premier, numai că şi acestora li se cer demisiile. Sigur că interimatul funcţiei îl poate prelua şi ministrul Justiţiei, dar protestatarii nu asta vor, căci acţiunile lor de revoltă vor să fie o REVOLUŢIE, nu înlocuirea unora cu alţii, pur şi simplu.

Tocmai din aceste motive liderii Platformei DA cer instaurarea provizorie a unui Guvern al Încrederii Naţionale şi, aşa cum sugeram şi noi mai de mult şi repetăm iarăşi, dizolvarea Parlamentului şi substituirea provizorie a acestuia cu o Adunare Constituantă, care să pregătească un cadru propice pentru alegerile generale anticipate, să gestioneze legislativ treburile ţării, dă abroge Constituţia sau anumite articole etc.

Numai prin acţiuni revoluţionare profunde putem reda acestei ţări demnitatea şi adevărul compromise irevocabil, terfelite în ultimul hal de o guvernare mafiotă aflată sub călcîiul şantajist al oligarhului Vladimir Plahotniuc! Numai prin acţiuni revoluţionare radicale putem smulge acest stat din ghearele rapace şi criminale ale lui Plahotniuc, pentru a-l reda cetăţenilor! Numai printr-o revoluţie pot fi pedepsite şi slugile oligarhului – Iurie Leancă şi Dorin Drăguţanu – care sînt „autorii legali” ai furtului miliardului şi vînzarea Aeroportului! Cum altfel dacă nu prin acţiuni revoluţionare dure putem vindeca această ţară şi să-l pedepsim pe Plahotniuc pentru subminarea economiei naţionale, trădarea interesului naţional şi uzurparea puterii de stat?

Guvernul român condus de penalul trădător Victor Ponta a ajuns să-i dezonoreze pe români pînă într-acolo încît şi-a dat mîna cu oligarhul Plahotniuc, pe care, sub aparenţa unor colaborări interpartinice, îl sprijină în acţiunile lui mafiote şi criminale prin care a uzurpat puterea în statul moldovenesc. Anume penalul Ponta este cel care lustruieşte imaginea hidoasă a oligarhului, vrînd să-i facă pe moldoveni să creadă că ajutoarele pe care Guvernul român le acordă moldovenilor se datorează relaţiilor lui cu Plahotniuc.

Premierul penal Ponta îi trădează nu doar pe români, ci şi pe moldoveni, căci îi este complice lui Plahotniuc în operaţiunile lui mafiote de distrugere a Dreptei proeuropene din Moldova, cele de deturnare a parcursului proeuropean al Republicii Moldova, dar şi cele prin care oligarhul vrea să aibă sub control întreaga mişcare românească pro-unionistă de aici, pe care, de altfel, şi-a cam subordonat-o. Este cel mai cumplit paradox pe care cineva şi-l poate imagina, dar despre asta vom detalia cu alt prilej.

Pînă atunci, însă, mitingul anunţat de Platforma DA pentru data de 4 Octombrie va fi decisiv şi pentru protestatari, dar şi pentru guvernanţi. Acum ori niciodată! Avem temei să credem că va fi unul decisiv, privind din perspectiva Platformei DA, dar şi luînd în consideraţie fermitatea cu care preşedintele Consiliului Marii Adunări Naţionale, Andrei Năstase, a spus: „Pe 4 Octombrie nu mai cerem, pe 4 Octombrie vom lua ţara înapoi!” Să sperăm că va fi aşa, ca Platforma DA să nu-i dezamăgească pe toţi cetăţenii acestui popor, care de şase ani sînt jecmăniţi şi furaţi de către o guvernare coruptă şi aflată la cheremul odiosului oligarh.

„Acum ori niciodată” poate să-şi spună şi oligarhia de la Putere, care probabil nu va ezita să recurgă la cele mai ticăloase provocări, înscenări, ceva care să-i „motiveze” să intervină în forţă asupra protestatarilor. Să nu uităm că Plahotniuc are în subordinea sa şi armate de bătăuşi interlopi, killeri profesionişti, Agenţia de Pază (sic!) Argus, cu luptători extrem de bine antrenaţi, despre care, în urmă cu cîţiva ani, ziarele scriau că ar avea un contingent de peste 600 de luptători. Oligarhul este mult prea încolţit ca să nu recurgă la acţiuni extreme! Este în joc libertatea lui, puterea pe care o deţine asupra tuturor instituţiilor statului şi, nu în ultimul rînd, imensa lui avere dobîndită pe spinarea acestui popor umilit şi dispreţuit de el!

„Care pe care”, îşi pot spune ambele tabere pe data de 4 Octombrie! Pe de o parte se află Demnitatea şi Adevărul răpite poporului şi batjocorite de Putere, iar de cealaltă parte se află Mafia de Stat, îmbuibaţii, căpuşele acestei ţări, toţi profitorii şi slugile din subordine blestemului Republicii Moldova, numit Vladimir Plahotniuc! „Libertate te iubim, ori învingem, ori murim”, aşa ar trebui să strige protestatarii Duminică, aşa cum o făceam noi, în 1990, în Bucureşti! Pe 4 Octombrie, s-ar putea decide soarta acestei ţări! Acum ori niciodată!