PARLAMENTUL VA GAZDUI FORUMUL TINERETULUI APARTININD MINORITATILOR ENTICE, LINGVISTICE SI RELIGIOASE DIN REPUBLICA MOLDOVA

Parlamentul Republicii Moldova va găzdui cel de-al treilea Forum al Tineretului aparținînd minorităților entice, lingvistice și religioase din Republica Moldova, care va avea loc pe 15 octombrie. Scopul forumului este găsirea soluțiilor pentru problemele tinerilor. 

Forumul este organizat de Platforma Tineretului pentru Solidaritate Interetnică în parteneriat cu Parlamentul Republicii Moldova, Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității, Consiliul Național al Tineretului din Republica Moldova (CNTM), Asociația „Inițiativa Pozitivă”, Asociația tineretului ucrainean „Zlagoda”, AO „Moldoway”, cu suportul UNDP și UNAIDS.
Evenimentul va avea loc pe 15 octombrie, ora 9:00 – 16:00, în sala „Europa” a Parlamentului Republicii Moldova.

Forumul își propune să identifice soluții constructive pentru următoarele aspecte:
• Stabilirea unui dialog privind problemele drepturilor tinerilor din grupuri subreprezentate, în special minoritățile, între reprezentanții instituțiilor statului, societatea civilă, partenerii internaționali și mass-media.

• Implicarea și consolidarea tinerilor aparținînd minorităților din regiuni, inclusiv UTA Găgăuzia, Taraclia și regiunea transnistreană, în procesul decizional la nivel național.
• Decentralizarea procesului decizional în domeniul drepturilor minorităților.

• Avansarea problemelor în domeniul drepturilor tinerilor din grupurile nereprezentate în politicile publice.

• Activarea utilizării recomandărilor partenerilor internaționali în soluționarea problemelor specifice.

De notat că la etapa actuală, activismul civic din Republica Moldova, în special activismul pentru tineret, trece printr-o etapă dificilă a dezvoltării sale. Printre cele mai des întîlnite dificultăți este marginalizarea și discriminarea tinerilor aparținînd minorităților naționale, a persoanelor cu dizabilități și celor infectate cu HIV, a tinerilor cu trecut criminal, a femeilor tinere etc.

Unul dintre principalele motive pentru discriminare este nivelul scăzut de conștientizare pe care îl manifestă populația în raport cu drepturile omului. La o astfel de concluzie au ajuns mulți experți internaționali și locali. În ciuda faptului că la nivel legislativ, tendințele s-au schimbat recent, aplicarea practică a mecanismelor de protecție a drepturilor omului, precum și implicarea tinerilor în procesul decizional, rămîne destul de scăzută.

În același timp, potrivit Organizației Internaționale pentru Migrație, cel mai mare grup de emigranți din Republica Moldova sînt tinerii sub 34 de ani a cărei energie și potențial poate influența pozitiv dezvoltarea statului în general.

Direcţia comunicare şi relaţii publice a Parlamentului RM