OUA TRADITIONALE DE PASTE COLORATE CU INGREDIENTE NATURALE

Folosește doar ingrediente naturale să vopsești ouă tradiționale de Paște. Vei obține culori și modele deosebite folosind tehnica bunicilor și vor fi mai sigure și mai sănătoase.

Cu varză roșie, turmeric și coji de ceapă poți vopsi ouă tradiționale de Paște în culori vii și atrăgătoare. Nu mai este nevoie să cumperi vopsea din comerț, le poți decora cu un truc foarte simplu.

 

Cum obții ouă tradiționale de Paște doar cu 3 ingrediente

Din varza roșie poți obține ouă de culoare albastră

Se taie o varză roșie în bucăți mari, se îndepărtează cotoarele și se pune la fiert cu apă doar atît cît să acoperi frunzele. Se lasă la fiert timp de 20 de minute, după ce dă în clocot, apoi se strecoară soluția într-o altă oală și se adaugă 6 linguri de oțet. Se lasă să se răcorească la temperatura camerei, apoi se adaugă ouăle crude și se fierb timp de 7 – 10 minute. Se ia oala de pe foc și se lasă să se răcească treptat.

Pont: ouăle nu se colorează imediat în zeama de la varză; coaja absoarbe culoarea treptat în decurs de 2 sau 3 ore; dacă vrei să aibă culoarea bleu, le poți lăsa în zeamă doar 2 ore, dacă vrei să iasă de un albastru intens, le poți lăsa mai mult de 3 ore.

 

Din turmeric vei obține ouă galbene

Turmericul sau curcuma este unul dintre condimentele galbene cele mai puternice. Cumpără un pliculeț de turmeric, dizolvă condimentul în apă călduță, adaugă 6 linguri de oțet și ouăle crude. Completează cu apă ca să acoperi ouăle și pune-le la fiert la foc mic, să nu se spargă.

Pont: turmericul colorează imediat coaja ouălor; pentru a obține o culoare cît mai frumoasă, este bine să folosești ouă albe; cu cît le lași mai mult în soluția de curcuma, cu atît vor căpăta o nuanță galbenă mai intensă.

 

Ouă roșii poți face din coaja de ceapă

Ouăle vopsite cu coji de ceapă galbenă capătă nuanțe diferite în funcție de cît timp le lași la fiert. Decojește aproximativ 10 cepe galbene și pune la fiert doar coaja subțire și aurie pentru a obține ouă tradiționale de Paște. Adaugă 6 linguri de oțet și ouăle și las-o să fiarbă aproximativ 15 minute. Ouăle încep să se coloreze imediat și vor căpăta nuanțe roșcate.

Pont: dacă lași ouăle la fiert doar 10 sau 15 minute, ouăle vor fi cărămizii, iar dacă dublezi timpul, vei obține ouă de un roșu mai închis. Adaugă și cîteva coji de ceapă roșie și vor ieși grena.

 

Decorează ouăle în stil tradițional, cu frunze și flori

Tehnica este foarte simplă și nu îți trebuie decît un ciorap fin, frunze de pătrunjel sau flori mici de panseluțe și ouă albe. Pune frunza sau floarea, fără codițe, pe coaja oului și îmbracă oul cu o bucată de ciorap, suficient de mare ca să o poți înnoda. Apoi pune oul la fiert în soluțiile colorate cu varză sau coji de ceapă și, la final, vei obține un model deosebit. Așa decorau și bunicile noastre ouă tradiționale, folosind doar plantele pe care le găseau în grădină primăvara.

Sursa: libertatea.ro