Ora Pamintului

Prima ediție a evenimentului a avut loc în 2007, la Sydney, în Australia, înregistrîndu-se participarea a 2,2 milioane de oameni. Mișcarea Earth Hour a fost inițiată de World Wide Fund for Nature (Fondul mondial pentru natură), care derulează proiecte pentru conservarea naturii, în peste 100 de țări. Înființată în 1961, misiunea WWF la nivel global este să oprească degradarea mediului înconjurător și să construiască un viitor în care oamenii vor trăi în armonie cu natura.

De-a lungul timpului, organizatorii au marcat acest eveniment prin stingerea luminilor pentru o oră în construcții emblematice, precum: turnurile gemene, Petronas Twin Towers, din Kuala Lumpur (Malayezia); Sfinxul și Marile Piramide (Egipt); cel mai înalt turn din lume (829 m, 200 de etaje) construit în Dubai, Burj Khalifa; la Moscova, clădirile din jurul Pieței Roșii, Muzeul Istoriei, magazinul GUM, catedrala ''Vasili Blajenîi'' și o parte din incinta Kremlinului; la Paris, Turnul Eiffel, Primăria, catedrala Notre-Dame, Arcul de Triumf și Piața Concordiei; la Lisabona, Turnul Belem și mănăstirea Jeronimos; la Londra, Palatul Westminster, Palatul Buckingham, Turnul Londrei; Fîntîna din Geneva, catedralele din Lausanne și Fribourg, castelul din Chillon etc.

Orașul Sydney a început Sîmbătă turul mondial de mobilizare împotriva încălzirii globale, lăsînd în întuneric clădirea Operei și podul din portul orașului, cu prilejul "Orei Pămîntului", relatează AFP. De la New York la Paris, orașele și monumentele lumii vor stinge din nou lumina în cadrul acestei operațiuni care din 2007 reamintește despre necesitatea de a acționa împotriva încălzirii. Tot felul de inițiative sunt anunțate Sîmbătă în toate colțurile lumii, la ora 20.30 locală, din Bhutan pînă în Ungaria: concert la lumina lumînărilor la Lisabona, o cursă de 5 km la Singapore, o plantare de arbori în Tanzania sau o veghe la pagoda Shwedagon din Yangon, cel mai mare oraș din Myanmar. La Paris, turnul Eiffel va avea în acest an iluminatul stins timp de 5 minute, în prezența sportivilor care susțin candidatura capitalei Franței la organizarea Jocurilor Olimpice din 2024.