OMS NE PUNE IN GARDA

Epidemia de coronavirus se va agrava în lunile următoare

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat că se aşteaptă la o nouă creştere a numărului de decese provocate de COVID-19 în Europa, în Octombrie şi Noiembrie, transmite AFP.

”Va fi mai greu. În Octombrie, în Noiembrie vom vedea o mortalitate mai ridicată”, a declarat Hans Kluge, directorul pentru Europa al OMS. El a explicat că vor fi mai multe decese deoarece vor exista mai multe cazuri – tendinţă deja observată, însă deocamdată cu un număr de morţi aproape stabil. ”Pandemia se va opri, la un moment dat, a spus oficialul.

”Aud tot timpul: <vaccinul va însemna sfîrşitul epidemiei>. Bineînţeles că nu!”, a spus reprezentantul OMS Europa, cu sediul la Copenhaga. ”Nu ştim nici măcar dacă vaccinul va fi eficient pentru întreaga populaţie. Anumite indicii primite arată că va fi eficient pentru unii, dar pentru alţii nu. Iar dacă din acest motiv va trebui să comandăm vaccinuri diferite, ce coşmar logistic…”, a adăugat Kluge. ”Sfîrşitul acestei pandemii va veni cînd, ca o comunitate, vom fi învăţat să trăim cu pandemia. Iar asta depinde de noi. Este un mesaj foarte pozitiv”, a susţinut Kluge.

În Europa, în special în Spania şi Franţa, numărul de cazuri de infectare cu coronavirus este în creştere evidentă de cîteva săptămîni. Vineri, statele europene membre ale OMS au raportat peste 51.000 de cazuri noi, mai mult decît în Aprilie, arată datele publicate de organizaţie. În acelaşi timp, numărul zilnic de decese este aproximativ acelaşi ca la începutul lui Iunie, în jur de 400-500, conform aceleiaşi surse.