OMS: Carantina ar putea fi evitata daca 95% dintre oameni ar purta masca de protectie, in loc de 60% ca acum

Situațiile de carantină ar putea fi evitate dacă toți oamenii ar respecta măsurile de prevenire, precum purtarea măștilor de protecție, a declarat Hans Kluge, directorul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) în Europa, informează CNN.

Potrivit oficialului OMS, carantina ar trebuie să fie "o soluție de ultimă instanță", iar Kluge a îndemnat publicul să respecte indicațiile pentru a preveni creșterea numărului victimelor. Hans Kluge a declarat că dacă 95% dintre oameni ar purta mască, în loc de procentul actual de 60%, "nu ar fi nevoie de carantine". Cu toate acestea, oficialul OMS a adăugat că purtarea măștii nu este un remediu universal și că este nevoie în același timp și de respectarea celorlalte măsuri de siguranță. "Dacă toți facem ce ține de noi, carantina poate fi evitată", a declarat Kluge.

Directorul OMS în Europa a menționat că sute de milioane de oameni trăiesc în carantină, iar această măsură dură necesită suport economic din partea statului, duce la pierderi de locuri de muncă, perturbarea serviciilor de sănătate și provoacă daune colaterale în ceea ce privește afecțiunile mentale, abuzul de substanțe și violența domestică.

În cadrul unui discurs susținut la Copenhaga, Kluge a avertizat și asupra "impactului negativ" în cazul ridicării bruște a restricțiilor, spunînd că măsurile ar trebuie relaxate gradual.

Europa trebuie să fie "vigilentă" pe timpul Iernii

Țările europene încă se confruntă cu un număr mare de infectări și victime. Italia a înregistrat 753 de morți Miercuri. Polonia a raportat astăzi 637 de morți, un număr record de victime pentru a doua zi la rînd.

Directorul OMS în Europa a spus că actualele restricții pe continent au dus la reducerea numărului de cazuri săptămînale, de la 2 milioane la 1,8 milioane. "Este un semnal slab, însă este totuși un semnal", a spus Kluge. El a mai spus că veștile bune legate de cele două vaccinuri reprezintă "un nou orizont".

"Deși vaccinurile nu vor opri complet COVID-19 și nu ne vor răspunde la toate întrebările, reprezintă o mare speranță în războiul împotriva acestui virus", a declarat Hans Kluge.

Totodată, acesta a avertizat că vaccinurile nu reprezintă "un glonț de argint" pentru că producția și distribuția vor fi limitate, în special la început.

"Știm că vaccinul va veni prea tîrziu pentru acestă Iarnă, așa că trebuie să fim uniți și să implementăm măsurile pe termen lung care știm că funcționează", a spus directorul OMS în Europa.