O TARA IN GHEARELE BANDITILOR

Spectacole cu mascaţi, ca-n filme cu Băţul Lui Şor

Autor: Mihai CONŢIU

Scenariul de tip NKVD al şedinţei de judecată de Duminica trecută, cînd s-a decis prelungirea arestului pentru Vlad Filat cu 30 de zile, în tot întregul lui, a demonstrat, dincolo de realitatea cruntă că această ţară este la cheremul unui singur individ – Vladimir Plahotniuc –, cît de ridicol, pe banii poporului, este statul Republica Moldova.

În fond, era vorba despre o şedinţă simplă de judecată, la care nu era prezent nici cel incriminat şi nici altcineva care merita o protecţie maximă. O şedinţă relativ normală, obişnuită, dincolo de gravitatea şi abuzurile săvîrşite de judecători în emiterea Deciziei. Faptul că afară erau susţinători de-ai lui Filat se înscrie în normal, este o practică întîlnită cam peste tot în lumea democratică. Ce nu găsim în lumea civilizată, este contramanifestaţia organizată în faţa Judecătoriei. Plahotniuc a avut grijă de asta, căci vrea sînge, vrea distrugerea definitivă a lui Filat. Din aceste considerente, contramanifestanţii de acolo erau tineri bine protejaţi de glugile hanoracelor, mantalelor şi scurtelor dinspre care venea o putoare pregnantă de alcool, mulţi dintre ei fiind recunoscuţi, cu nume şi provenienţă partinică, ca fiind ai PD şi din corturile şi covilitirele lui Renato Usatîi.

Protestatari acuzatori ai lui Filat, fiind bine instruiţi în acest sens, urlau ca demenţii, cerînd restituirea (moldoveneşte: Întoarcerea) miliardului, de parcă Filat ar avea vreo legătură cu asta. Dacă tot cereau „întoarcerea” miliardului de Euro, ar fi fost cel mai nimerit să meargă în faţa casei lui Plahotniuc şi a celei a lui Ilan Şor, căci doar este dovedit că ei sînt principalii beneficiari ai „jafului secolului”. Prin acest scenariu, maleficul oligarh vrea să inducă în eroare opinia publică, s-o facă să creadă că Filat este beneficiarul miliardului de Euro furat de el şi de Şor.

Aşadar, în contextul existenţei a două grupuri protestatare, era firesc să existe un număr minim de poliţişti care să prevină eventuale conflicte între cele două tabere, dar ce căuta numărul impresionant de mascaţi din interiorul Judecătoriei? Pe cine apărau ei? Pe judecători? Păi era suficient un număr de 2-3 de astfel de zdrahoni! Pe procurorul Adriana Beţişor (care sună mai mult a Băţul lui Şor) şi care a avansat ciudat la gradul de colonel fără să avanseze de fapt în toată regula regulată? În incinta Judecătoriei se afla un număr impresionant de mascaţi, pe cam toate holurile acestei clădiri. Aveai impresia că acolo au fost aduşi încătuşaţi şi cu lanţuri la picioare cel puţin 50 de mafioţi criminali spre a fi judecaţi, iar ei, mascaţii, aveau informaţii că trupele de guerilă şi aeropurtate ale mafioţilor intenţionau să atace Judecătoria ca să-şi elibereze complicii. Republica Moldova, ţara agenţiilor de pază!

În realitate, însă, mascaţii erau acolo spre „a-i apăra pe judecători şi pe domnişoara Beţişor zisă Băţul lui Şor de teroriştii din presă”. Or fi fiind şi printre ei terorişti, dar nu din cei care trebuie contracaraţi de către mascaţi, iar aici mă refer la jurnaliştii de la PubliKaTv, care, oricum, sînt prietenii mascaţilor şi servitorii lui Plahotniuc.

Am zărit pe spatele acestor mascaţi abreviere CNA (Centrul Naţional Anticorupţie). Ulterior, aflu că ei aparţin Departamentului Destinaţii Speciale „Pantera”, potrivit informaţiilor furnizate de către Serviciul de presă al acestei structuri, care mai adaugă că „au fost implicate mai multe structuri din ţară”. Aceşti oameni se cred în filmele americane de acţiune!

Demn de reţinut este faptul că „o parte dintre mascaţii cu însemnele CNA au fost acolo la solicitarea procurorului anticorupţie Adriana Beţişor, o tanti despre care aflăm că a ajuns colonel într-o perioadă de nici trei gestaţii, în stilul operativ al lui Plahotniuc. Rostul fără de rost al mascaţilor la acea şedinţă de judecată nu l-am constatat doar noi, ci şi observatorii nedumeriţi din Occident. Ieri, discutînd cu un rafinat analist olandez, a comparat această desfăşurare de forţe cu mercenarii mafioţi care-i păzesc pe cultivatorii de marijuana din Columbia sau depozitele de droguri. Dacă madam coloneleasa Beţişor Băţul lui Şor i-a chemat pe mascaţi ca să le dea un băţ pe spinare jurnaliştilor, cine plăteşte? Bineînţeles că statul, căci doar nu madama cu pricină. În lumea civilizată, nu cea a lui Plahotniuc, această Miţă Baston mereu cu trei propoziţii în gură nu doar că rămînea şi fără post, dar era obligată şi să plătească această desfăşurare de forţe, inclusiv „celelalte structuri din ţară implicate”.

Farsa cu cele 250 de milioane

Procurorii şi judecătorii lui Plahotniuc i-au prelungit ex-premierului Filat arestul cu încă 30 de zile, crezîndu-l pe cuvînt pe mafiotul Ilan Şor, care a spus că i-ar fi dat mită 250 de milioane de dolari USA. Întrebare: Atunci cînd ai 250 de milioane de dolari, de ce trebuie să-i dai cuiva mită dacă poţi trăi mulţi ani bine şi frumos? Cu această mărturie imposibil de verificat, Şor scapă de orice răspundere penală, la ordinul lui Plahotniuc. Proştii cred şi Băţul lui Şor spune prostii la televizor. Călăii de procurori şi judecători ai lui Plahotniuc nu-şi pun nici o clipă problema de a afla de unde a avut acest Şor atîta bănărit şi cum i l-a dat, chipurile, lui Filat. Adică, cum vine asta, România încearcă să dea împrumut Moldovei 150 de milioane de euro şi nu poate, dar un mucos de Şor poate?!

În RM, nu există business-mani capabili să ofere mită de 250 de milioane de dolari, demonstrează expertul economic Gheorghe Constandache, precizînd că Șor nici nu a visat să ţină măcar în mîini o astfel de sumă de bani. Iată ce scrie acesta:

„După toate informaţiile, capitalul moştenit de el se cifra, în anul 2009, la aproximativ 42 de milioane de dolari. Conform calculelor exacte, pentru ca să dai o şpagă de 250 de milioane de dolari, este nevoie să deţii o afacere de cel puţin 4-4,5 miliarde de dolari în condiţiile Moldovei şi care ar fi putut fi răscumpărată în cel puţin 12 - 15 ani. Moldova aşa afacerişti nu a avut şi nici nu va avea în următorii 150 de ani. Toţi care deţin afaceri mai mari le-au agonisit în urma hoţiilor şi a fărădelegilor. Concluzii faceţi singuri!”

În acest context, este oportun să reţinem declaraţia lui Cătălin Predoiu, prim-vicepreşedintele PNL din România, fot ministru al Justiţiei, care a spus: „Desele întîlniri dintre membrii Guvernului de la Bucureşti şi persoanele controversate de la Chişinău, afectează pe termen lung imaginea României în Republica Moldova. Victor Ponta, cu ocazia ultimei vizite la Chişinău, după aterizare a mers direct la Hotelul Nobil, unde s-a întîlnit cu controversatul oligarh Vlad Plahotniuc, care n-are nici o calitate oficială în structurile de putere de la Chişinău. Percepţia negativă a oligarhului în opinia publică moldovenească ar fi trebuit să-i facă mai rezervaţi pe demnitarii români aflaţi la Chişinău.”

Fără alte comentarii suplimentare! Judecaţi singuri!