O COMPANIE BULGARA VA EFECTUA LUCRARILE DE REABILITARE A UNUI SECTOR DIN SOSEAUA DE CENTURA A CHISINAULUI

Ministerul Transportului şi Infrastructurii Drumurilor din R. Moldova şi compania bulgară SK-13 Patstroy JSC au semnat pe 18 septembrie contractul de reabilitare a primului sector de drum din şoseaua de centură a oraşului Chişinău. Este vorba de traseul R6 M1 Ialoveni-Leuşeni.

Contractul este parte a Programului din Sectorul Drumurilor, iar pentru realizarea acestui segment de drum, Banca Europeană de Investiţii (BEI) a acordat Guvernului R. Moldova un suport financiar în valoare de peste 9 milioane de euro.

Proiectul traseului R6 M1 Ialoveni-Leuşeni prevede reabilitarea sistemului rutier existent cu patru benzi de circulaţie, modernizarea unei intersecţii denivelate, precum şi consolidarea unui sector afectat de alunecările de teren.

Ministrul Transportului şi Infrastructurii Drumurilor, Iurie Chirinciuc, a menţionat că ”la sectorul doi, trei şi patru a proiectului de reabilitare a şoselei de centură a Chişinăului se lucrează deja, iar la sectoarele cinci şi şase urmează să fie efectuat unu studiu de fezabilitate în anul 2016.”

La rîndul său, şeful Administraţiei de Stat a Drumurilor, Gheorghe Curmei, a precizat că ”primul sector de drum urmează să fie construit în 24 de luni, cu o perioadă de garanţie de un an.”

Compania bulgară SK-13 Patstroy JSC a fost selectată în cadrul unui concurs internaţional, la care au participat şapte companii.

Potrivit ministrului Chirinciuc, prin construcţia şoselei de centură a Chişinăului ”se urmăreşte reducerea costurilor operaţionale de transport pentru utilizatorii drumurilor, a numărului de accidente, a timpului petrecut în trafic, precum şi îmbunătăţirea calităţii vieţii locuitorilor din localităţile situate în preajma drumului.”

Întreaga centură de ocolire a oraşului Chişinău va avea o lungime de 80 km, iar costurile totale sînt estimate la circa 200 de milioane de euro”.