O americanca a fost gratiata la 15 ani dupa ce l-a ucis pe cel care o cumparase drept sclava sexuala

Cyntoia Denise Brown, o femeie din SUA condamnată la închisoare pe viață pentru că l-a ucis pe bărbatul care a cumpărat-o drept sclavă sexuală cînd ea avea doar 16 ani, a fost grațiată, a anunțat guvernatorul din statul Tennessee, potrivit CNN. Femeia, acum în vîrstă de 30 de ani, va fi eliberată condiționat din închisoare pe 7 August, după ce a petrecut aproape 15 ani în spatele gratiilor. „Decizia vine după ce au fost luate în considerare aspectele tragice și complexe ale acestui caz. Cyntoia Denise Brown a comis o crimă îngrozitoare la vîrsta de 16 ani. Însă impunerea unei sentințe pe viață pentru o faptă comisă de o adolescentă este prea dură, mai ales avînd în vedere progresele făcute de ea pentru a se reabilita”, a declarat guvernatorul Bill Haslam.

Cazul dramatic al lui Brown a fost intens mediatizat și a ajuns în atenția mai multor congresmeni americani, precum și a unor vedete precum Rihanna, Ashley Judd sau Amy Schumer, care au cerut eliberarea tinerei.

În 2004, Cyntoia Denise Brown l-a omorît pe Johnny Mitchell Allen, după ce acesta a solicitat-o pentru servicii sexuale și a dus-o la el acasă. Procurorii spun că Brown l-a împușcat în cap pe bărbat în timp ce acesta dormea, i-a furat banii și arma, apoi a fugit cu camionul bărbatului. Însă apărarea a arătat că adolescenta se temea pentru viața ei și că a luat banii de teamă să nu se întoarcă cu mîna goală la proxenetul ei. Deși a trecut mai bine de un deceniu de la procesul în care Brown a fost condamnată, cazul ei a continuat să facă vîlvă, mai ales în condițiile în care americanca era o victimă minoră a traficului de carne vie.

„Dacă Borwn ar fi fost judecată astăzi, experții legali spun că nu ar fi condamnată la fel. Instanțele de astăzi ar vedea cazul ei drept unul de sclavie sexuală cu minori, ar fi privită drept ceea ce este: o victimă”, spune jurnalista Stacy Case, care investighează de ani de zile cazurile de exploatare sexuală.

Într-un documentar apărut în 2011, Cyntoia Brown a povestit cum a fost forțată să se prostitueze de la o vîrstă fragedă, cum a fost vîndută și violată în repetate rînduri. „Prima dată cînd m-a rănit a fost atunci cînd m-a strîns de gît pînă am leșinat. Eu îi aduceam bani, nu avea de gînd să îmi dea drumul. M-a amenințat că mă omoară”, a povestit femeia despre proxenetul ei.

În închisoare, femeia a făcut eforturi pentru a-și obține diploma de finalizare a studiilor și a colaborat cu sistemul de justiție din Tennessee pentru consilierea tinerilor cu probleme. Ea va fi eliberată abia în luna August, cînd vor fi finalizate procedurile de grațiere.