NETANYAHU DENUNTA LA O INTILNIRE CU PUTIN ''AMENINTAREA'' IRANIANA IN SIRIA

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a denunțat miercuri, în fața președintelui rus Vladimir Putin, întărirea prezenței iraniene în Siria, calificînd-o drept ''o amenințare'' pentru ''întreaga lume'', informează AFP.

"Iranul depune eforturi enorme pentru a-și întări prezența în Siria", a spus Netanyahu, primit de Putin la Soci, stațiune balneară la Marea Neagră.

"Acest lucru reprezintă o amenințare pentru Israel, pentru Orientul Mijlociu și pentru întreaga lume", a subliniat el în cadrul acestei întîlniri.

Alături de Iran, Rusia este unul dintre principalii aliați ai regimului de la Damasc și a declanșat în septembrie 2015 o intervenție militară de susținere a forțelor președintelui Bashar al-Assad.

Benjamin Netanyahu a considerat ''extrem de importante'' eforturile internaționale care vizează combaterea grupării jihadiste Statul Islamic (SI). "Însă este negativ faptul că Iranul se implantează acolo unde a fost înfrînt Statul Islamic", a declarat premierul israelian.

De la începutul războiului civil din Siria în 2011, Israelul urmărește cu foarte mare atenție evoluția situației din statul vecin, fiind atent să nu fie atras în conflict, dar rezervîndu-și dreptul de a ataca punctual convoaie care au ca destinație organizația libaneză Hezbollah sau poziții ale forțelor regulate siriene.

În iulie, Netanyahu și-a exprimat opoziția față de un armistițiu inițiat de SUA și Rusia în sudul Siriei, spunînd că acesta întărește poziția Iranului, potrivit unui responsabil israelian.

Un armistițiu inițiat de SUA, Rusia și Iordania a intrat în vigoare la 9 iulie în provinciile As-Suwayda, Daraa și Quneitra. El este în general respectat.

Israelul a lovit în mai multe rînduri poziții ale armatei siriene — în special în localitatea Quneitra, scena unor lupte între regim și rebeli — după tiruri asupra Platoului Golan ocupat de statul israelian.

Israelul ocupă din 1967 circa 1.200 de km pătrați din Platoul Golan, pe care l-a anexat, o decizie care nu a fost recunoscută niciodată de către comunitatea internațională.

Israelul și Iranul se acuză reciproc că reprezintă o amenințare pentru stabilitatea în Orientul Mijlociu.

Sursa: Agerpres