NECROLOG

Pe 30 iunie 2014, la vîrsta de 79 de ani, s-a stins din viaţă

Fiodor ANGHELI,

cunoscut ziarist, diplomat, traducător, publicist şi deputat în primul Parlament al Republicii Moldova.

Fiodor Angheli s-a născut în anul 1935, în satul Gaidarî, raionul Ceadîr - Lunga. Studiile universitare şi postuniversitare le-a făcut la prestigioasa Universitate de Stat din Moscova „M. Lomonosov”.

Doctor în filologie, specialist în Orient, jurnalist internaţional, poet, deţinător al titlului jurnalist emerit al Republicii Moldova, Fiodor Angheli este şi cetăţean de onoare al Găgăuziei.

În anii 1990-1998 a fost ales deputat în Parlamentul Republicii Moldova. În această calitate a semnat toate actele de constituire a Republicii Moldova ca stat independent. A fost şi membru al Comisiei pentru elaborarea primei Constituţii a Republicii Moldova.

Între 1998-2001, Fiodor Angheli a deţinut funcţia de Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Moldova în Turcia, Egipt şi Kuweit.

Pe parcursul anilor, Fiodor Angheli a creat mai multe lucrări ştiinţifice, printre care: ”Pagini din istoria Imperiului Otoman”, ”Turcia Republicană. Suleiman Demirel”, ”Autonomia Găgăuză”, ”Schiţe din istoria găgăuzilor - urmaşi ai Oguzilor”, ”Istoria scurtă a găgăuzilor”, ”Epoca şi arborele genealogic al neamului Cantemir (interpretare nouă)”. În anul 2008, a apărut culegerea sa de versuri ”Cînd înfloresc florile”, în limba găgăuză.

Fiodor Angheli este autorul primului dicţionar român-găgăuz, care cuprinde circa 20 mii de cuvinte şi este de o valoare inestimabilă, în primul rînd, pentru tinerii din şcolile autonomiei Găgăuze. A tradus în limba găgăuză poveştile lui A. S. Puşkin, versuri pentru copii ale mai multor autori care sînt incluse în programul de studiere a limbii găgăuze.

Pentru merite deosebite în dezvoltarea jurnalisticii, ştiinţei orientale, în domeniul diplomatic, Fiodor Angheli a fost decorat cu mai multe distincţii de stat, inclusiv cu Ordinul de Onoare (2010) şi Ordinul Republicii (2012).

Exprimăm sincere condoleanţe familiei, rudelor, prietenilor şi tuturor celor care i-au fost aproape.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti,
Preşedintele Parlamentului, Igor Corman,
Prim-ministrul Iurie Leancă