NE JECMĂNESC ŞI ÎŞI BAT JOC DE NOI!

Cine să mai guverneze RM?

Autor: Mihai CONŢIU

Îmi pun astfel de întrebări tîmpite din cauza acestei meserii şi mai tîmpite de jurnalist, iar asta doar în condiţiile simulacrului (aparenţă, prefăcătorie) de stat exersat de către politicienii moldoveni.

Ne-am abrutizat şi senilizat intelectual cu toţii în egală măsură – oamenii obişnuiţi, gazetarii, comentatorii politic, alcoolicii şi chiar curvele – dacă am ajuns să ne belim ochii la televizor ca să vedem ce prostii mai spune ţărănoiul primitiv de Ghimpu, ce halucinaţii mai au Chirtoacă şi Valeriu Munteanu, ce bazaconii lingvistice mai născoceşte Lupu, cum se screme Candu să pară profund, pe cine mai „drege” Voronin, cine-l mai trage pe sfoară pe Filat şi în cine nu mai are el încredere, ce mai face CC sau de ce tace Plahoitniuc în spatele goarnelor lui – Ghimpu, Lupu, C-tin Tănase, Godea şi alţi arguşi printre arbuşti.

Tăcerea productivă a lui Plahoitniuc

De multă vreme, opinia publică a uitat că Sorin Paciu a fost ucis la o vînătoare ilegală de către ortacii şi gonaşii liberali şi democraţi de sub pulpana protectoare a oligarhului. Nimeni nu mai este interesat să afle dacă adevăratul vinovat va plăti. L-au „tocmit” drept ţap ispăşitor pe judecătorul Gh. Creţu şi, probabil, va primi o pedeapsă simbolică în locul altcuiva. La ce-a mai folosit acea Comisie parlamentară de anchetă? În tot acest timp, Plahoitniuc a tăcut! Acum, cînd ar trebui format un nou guvern, l-ai trimis rapid în judecată pe Creţu să pară totul bine şi frumos...

I-a scos în faţă, însă, pe Mihai Ghimpu, CNA şi Procuratura. Mirosul cadavrului aflat în putrefacţie a dispărut subit. Au fost scoase la bătaie „piesele de companie politică ale PLDM”, interceptarea convorbirilor telefonice ale unor demnitari, dosare penale, năucirea politică a lui Filat şi tot aşa! Ghimplerul şi-a făcut datoria, iar Sorin Paciu zace-n pacea orînduită de ortacii lui de vînătoare.

Apropo de interceptarea convorbirilor telefonice!

De ce, nici pînă la ora actuală, nu au fost depistaţi cei vinovaţi de aceste interceptări, de difuzarea lor ilegală în mass-media şi de ce nu au fost pedepsiţi în conformitate cu legea? Este şi acesta un element politic al unor ticăloase negocieri?

...iar Plahoitniuc tot tace şi face

În timp ce toţi, politicieni, jurnalişti sau comentatori, se bîţîiau şi continuă s-o facă prin diferitele emisiuni de televiziune, CC-ul masonic, una din amantele lui Plahoitniuc dezconstituţionaliza şi constituţionabilul; aparatele sofisticate de interceptare a convorbirilor telefonice imprimă pentru oligarh pînă şi clinchetul produs de proteza dentară pe care Ghimpu şi-o pune în paharul cu apă cînd îşi aşterne ciolanele descărnate lîngă cine-l suportă; Plahoitniuc, pe tăcute, îşi distribuie convenabil forţele financiare transnaţionale şi de propagandă pentru stimularea celor mai absurde negocieri şi alianţe politice.

Plahoitniuc nu-i îngenuncheat, iar Filat are probleme

Scrie pe faţa tuturor celor aserviţi oligarhului că acesta ştie să-şi conducă şi să-şi stimuleze bine numeroasa lui armată. Cînd ai în subordine Procuratura, CNA şi instanţele de judecată, MAI este o grădiniţă de copii! Cînd ai în subordine un întreg imperiu mediatic, felicitările pascale cu limbaj de lemn ale lui Filat devin bileţele şcolăreşti de amor infantil! Cînd ai în faţă un om nehotărît şi temător, lipsit de perspective pragmatice de ansamblu, oricît ai fi de ticălos, îl înfrîngi dacă-i cunoşti aceste slăbiciuni! Cu doi paşi în urmă şi unul înapoi ajungi doar în zăvoi.

Orbirea din ură, suspiciune sau pentru că altfel nu se poate

În tot ceea ce se întîmplă acum pe scena politică a ţării, nici un politician nu se gîndeşte la binele omului de rînd, începînd cu Ghimpu şi terminînd cu Voronin, ca să vorbim despre cei doi Poli atotcuprinzători. La mijloc, se agită semi-dreptacii, semi-stîngacii şi semi-centriştii. Plahoitniuc stă deasupra tuturor ca un animal de pradă, iar Voronin ca un vînător agil care nu ştie cum să-şi chibzuiască puterea reală pe care o are.

La modul real, cei mai puternici oameni din RM sunt Voronin şi Plahoitniuc. Voronin este atît de puternic deoarece, fără prea mari eforturi, o să-i năucească electoral pe toţi. Plahoitniuc are forţă în virtutea controlului exercitat asupra instituţiilor de forţă ale statului. Localele au răsturnat sondajele cu barbă roşie.

Toţi sunt animaţi de răzbunare şi îmbogăţire, unul împotriva celuilalt, nu de grijă faţă de popor, acesta fiind şi motivul pentru care asistăm la cele mai paradoxale alianţe neformale în Parlament. Au orbit cu toţii –  unii din cauza propriilor puteri închipuite, alţii de grija averilor pe care le au, alţii din ură, suspiciune sau din motive maladive.

Negocieri de dragul cui? Capcană pentru Filat

UE nu vede asta? Greu de crezut! Oare eşecurile, problemele UE din zona euro nu transformă RM într-un „pretext de lucru” adiacent şi justificabil pentru unii oficiali europeni, care au ajuns să încerce să salvgardeze pînă şi statul mafiot RM?

Ce vrea să însemne informaţia difuzată că Štefan Füle a încercat să-i repună în aceeaşi oală de alianţă pe Filat şi Plahoitniuc? A declarat cumva UE război RM şi noi nu ştim? Aşadar, nu doar România, ci şi UE doreşte reabilitarea politico-imunitară a lui Plahoitniuc. Nu ştim cît de mult aparţine UE sau României ideea aducerii la masa negocierilor a PLDM şi PD-Plahoitniuc, dar este clar că anumite structuri informative şi politice vor să-l atragă pe Filat în cea mai teribilă capcană.

UE a ajuns să-l sprijine pe întemniţabilul Plahoitniuc pentru a-l întemniţa pe Filat în RM spre o mafiotizare absolută a RM?

Am mai sugerat-o şi o mai fac: UE, România şi Ghimpu îi aduc pe comunişti la o guvernare absolută, iar asta pentru că au ajuns să sfideze cele mai elementare norme democratice! Vă daţi seama cu cît dispreţ îi privesc pe moldoveni?

La urma urmei, de ce nu? RM de acum nu poate oferi mai mult decît ceea ce vedem, iar asta chiar că-i de batjocură!

UE, dacă ar dori cu adevărat întronarea legii în RM, atunci ar încuraja modificarea Constituţiei, sub propria-i expertizare, cu votul majoritar al PLDM, PCRM şi al altor deputaţi, ar stimula depolitizarea CC, CNA, Procuraturii şi Justiţiei şi ar recomanda organizarea alegerilor anticipate. Dezamăgirile UE din zona euro nu trebuie să fie o sancţiune nemeritată pentru RM. Poate că şi din cauza unor oficialii ai UE care-şi simt agenda de lucru necompatibilă cu alte avansări!

Dacă Filat nu are încredere în Voronin, dacă Voronin nu are încredere în Filat, dacă nici unul dintre ei nu cedează în raport cu realităţile şi perspectivele pe care le au, de ce ambii pot fi atît de blestemaţi încît să-l salveze pe oligarh întru împlinirea unor răzbunări nefireşti şi sălbatice? La Marele Bilanţ, Vladimir Voronin ar trebui să demonstreze că-şi iubeşte ţara nu să fie mînat de dorinţa de a recîştiga puterea absolută. A avut-o. Şi ce a lăsat în urmă?

Politicienii din Parlament se bat ca chiorii între ei, se răzbună unul pe altul de dragul unor satisfacţii perverse, dar, în realitate, îşi bat joc de noi! Niciodată, nimeni, nu şi-a bătut joc de moldoveni ca acum. Dimpotrivă, îi mai şi jefuiesc cu preţurile cele mai teribile la orice produs.

Nici unul dintre ei nu este disperat că n-o să-şi găsească un loc de muncă după ce nu mai este la guvernare. De ce? Pentru că ei nu muncesc şi nu plătesc impozite ca noi! Luaţi la un loc, marii noştri politicieni iubitori de popor, dacă ar fi să le fie identificate nominal averile, impozitul pe care ar trebui să-l plătească anual la bugetul statului ar fi echivalent cu cel plătit de toţi medicii din RM într-o viaţă.

Luaţi la un loc, mai-marii din Procuratură şi Magistratură, dacă ar fi să le fie identificate nominal averile, impozitul pe care ar trebui să-l plătească anual la bugetul statului ar fi echivalent cu cel plătit de toţi profesorii într-o viaţă.

Luaţi la un loc, foştii politicieni, capii bisericii, grangurii din Poliţie, „riderii” (alţi decît bănuitul Plahoitniuc), bandiţii şi monopoliştii importurilor, dacă ar fi să le fie identificate nominal averile, impozitul pe care ar trebui să-l plătească anual la bugetul statului ar fi echivalent cu cel plătit de toţi cetăţenii cinstiţi ai RM în 10 ani!

Mai este ceva de negociat?