ÎNCĂ O DATĂ DESPRE ROMÂNUL CARE CREDE CĂ MOLDOVENII SUNT ŢIGANI, CERŞETORI, LĂTURI, TÎMPIŢI ŞI CURVE

O lecţie necesară

Autor: Mihai CONŢIU

N-am fost atît de naiv încît să-mi imaginez că „jurnalistul lui Băsescu”, Radu Banciu de la postul de televiziune B1 TV,se va lăsa intimidat de protestele sau revoltele destul de anemice ale unor moldoveni, că-şi va cere scuze sau va încheia subiectul. Vă reamintim că într-o emisiune a lui de la acest post, „Lumea lui Banciu”, a spus că moldoveni sunt ca şi ţiganii români de la Paris, că sunt cerşetori, lături, tîmpiţi, iar studentele moldovence din România sunt nişte curve, care rămîn însărcinate din primul semestru.

Ca mulţi alţii, fireşte că m-am revoltat în faţa acestei generalizări grosolane, revoltătoare deoarece cunosc numeroase situaţii concrete, nominale, de studenţi moldoveni cu burse în România care sunt cu mult mai silitori şi conştiincioşi decît cei români. Mulţi dintre ei sunt angajaţi în mari companii internaţionale, bănci prestigioase, instituţii ale UE, în concerte muzicale apreciate în întreaga lume etc.

Aşa cum era de aşteptat, Radu Banciu a revenit într-o nouă emisiune în care a spus astfel despre moldoveni: „Sunteţi nişte diletanţi”. „Moldovenii sunt fraţii noştri, dar între fraţi ne spunem şi lucruri care nu ne plac. Un studiu al unui important ONG francez descrie prostituţia care provine de peste Prut. Dar studiul nu descrie integral gravitatea fenomenului. Nu există nici o ţară pe lume în care să se bea mai mult alcool şi în care să se dea mai mult în cap ca în Moldova. O spune un studiu al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Sunt campioni la omoruri la nivel european. Pe locul întîi. Prostituţie, locul întîi. Analfabetism, locul întîi în Europa. Astea sunt date oficiale. Sunt cifre. Bă, am dreptul să mă revolt şi eu?”

În ceea ce-l priveşte pe premierul Iurie Leancă, despre care spusese că este un „terchea-berchea”, Radu Banciu a mai spus: „Premierul moldovean Leancă m-a enervat cînd a vorbit în băşcălie despre unire. Leancă, mă! Un miliţian, fost secretar al Ambasadei Uniunii Sovietice la Bucureşti! Vine el să-mi dea mie lecţii despre unire!! Cum să nu te enervezi, mă! Ca şi cu Voronin! Cum să nu te enervezi!”

Vă reamintim că o studentă moldoveancă din anul II al facultăţii de Jurnalism a Universităţii de Vest din Timişoara, Virginia Romanovici, îi dăduse lui Banciu o replică de bun simţ şi extrem de îndreptăţită faţă de primele ofense aduse moldovenilor. Virginia Romanovici a postat un articol pe blogul ei pe care l-a intitulat astfel: „Sunt o curvă, studentă în România, care nu a rămas gravidă din primul semestru. Ura!”

Fireşte că Banciu i-a răspuns şi acestei fete, spunînd: „Cel care ar trebui să fie supărat sunt eu. Am citit că o viitoare jurnalistă, m-a pufnit rîsul, aflată la Timişoara, din Republica Moldova, mi-a închis mie gura. Îmi pare rău, domnişoară, mie nu poate să-mi închidă gura nimeni. Vă cred, deşi nu aveţi nici un argument că nu vă încadraţi în această categorie de 7 din 10. Dar încă o dată spun, acolo, colegele mele nu se încadrau şi totuşi au făcut prostituţie pe bani. Noi cînd le spuneam „curvă”, iertaţi-mi expresia căci nu spunem „prostituate” cînd suntem studenţi, ea ne zicea „dar de ce, că nu am făcut-o pe bani?”. Dar ea se ducea la decan ca să treacă, sau la prorector, la rector. Aşa că lăsaţi-mă cu închisul gurii căci sunt mult mai bine plasat. Pe mine nu mă prindeţi în offsaid niciodată.”

Chiar aşa sunt văzuţi moldovenii de „România lui Băsescu”

Acest Banciu, după cum v-am mai spus, face şi el parte din categoria de jurnalişti care-l slujesc pe preşedintele României Traian Băsescu, iar asta nu o spun în sens depreciativ. Una-i că am ce am eu cu Băsescu, dar alta-i atunci cînd este vorba despre unii jurnalişti sau intelectuali respectabili care-l apără dintr-un motiv sau altul! În primul rînd, la un jurnalist sau intelectual rasat respecţi nu opţiunea lui politică, ci profesionalismul şi erudiţia, chestii pe care nu se prea pune preţ la Chişinău.

Banciu a preferat să generalizeze, ignorînd o realitate în care absolvenţii moldoveni, unii, ajută efectiv România. Cerşetorii, ţiganii, lăturile, tîmpiţii şi curvele din România care au invadat UE, Balcanii, Turcia, Japonia, China, ţările arabe etc. sunt cu mult mai mulţi decît întreaga populaţie a R. Moldova.

Şi cu prilejul acestui scandal mediatic am constatat laşitatea şi slugărnicia acelor jurnalişti moldoveni care pozează în pionieri ai românismului. Nici unul nu a avut curajul de a scrie că este vorba despre un post de televiziune aservit lui Băsescu. Nici unul nu a avut îndrăzneala ca să facă o legătură între atacurile anterioare absurde ale consilierilor lui Băsescu, Iulian Chifu şi Cristian Diaconescu, la adresa premierului Leancă. Nici unul nu s-a încumetat să scrie că limbajul lui Banciu este identic cu cel al lui Băsescu la adresa unor jurnaliste sau jurnalişti români de-a lungul timpului.

Le este frică să-l critice pe Banciu pentru că ştiu că-l pot supăra pe Băsescu, dar şi pentru că, mai ales, este vorba despre un român, iar ei nu-i critică decît pe românii indezirabili pentru Băsescu sau finanţatorii lor din România. În a doua lui intervenţie, Banciu a spus o chestiune pe care o tot repet şi eu de ani buni, iar aici este vorba despre afirmaţia: „Moldovenii sunt fraţii noştri, dar între fraţi ne spunem şi lucruri care nu ne plac.”

În altă ordine, însă, jurnaliştii moldoveni pro-români, cei care s-au temut să ia o poziţie tranşantă faţă de afirmaţiile ofensatoare ale lui Banciu, înghit în sec pentru că Banciu a vorbit pe limba lor. De-a lungul timpului, am observat cu surprindere cu cîtă uşurinţă folosesc aceşti jurnalişti moldoveni pro-români etichetări degradante la adresa celor pe care nu-i suportă de genul: „lepădătură, lichea, javră, lături, zoaie” etc., iar asta în publicaţii ca „Literatura şi Arta”, „Timpul”, „Jurnal de Chişinău” ş.a.

Nedezvoltaţi sau needucaţi fiind în interiorul limbii şi culturii române, ei nu realizează dimensiunile stilistice ale utilizării unor astfel de etichetări. Aceştia nu pot pricepe că, excluzînd totuşi exemplele de mai sus, pot folosi nu neapărat un limbaj la fel de dur, ci unul dureros şi formulat „cu talent”, cu stil, ca un profesionist al scrisului. Acestora, în fond, li s-a cam adresat Banciu. Ei trebuie să se simtă cu musca pe căciulă şi să-şi amintească de cîte ori s-au dus la cerşit finanţări în România. Crede cineva că Banciu şi Băsescu nu ştiu?

Revenind la afirmaţiile lui Banciu, dincolo de dispreţul lui şi al preşedintelui Băsescu faţă de moldoveni, poate fi vorba şi de nişte frustrări personale atunci cînd spune că moldovencele ar fi curve. Dragii mei, dar curve au existat şi vor fi cît lumea peste tot! Problema este că suntem ipocriţi şi nu recunoaştem, noi, bărbaţii, că am fi disperaţi dacă n-ar exista. În comparaţie cu Roma antică, suntem nişte primitivi, iar asta pentru că atunci această categorie nu era calificată ipocrit ca acum, ci chiar respectată.

Nu exclud deloc faptul că lui Banciu să nu-i fi mers treburile cu vreo studentă moldoveancă şi acum se răzbună şi astfel. Moldovencele sunt teribil de frumoase, dar asta nu înseamnă că pot fi şi accesibile la fel cum sunt „curvele” visate de Banciu.

Frustrări de „frate mai mare”

Mulţi moldoveni „apărători ai românismului” au sărit în sus şi reproşează că unii dintre noi îl sancţionăm pe Banciu, dar nu o facem şi cu ruşii care i-au ofensat pe moldoveni. În privinţa aceasta, „Moldova Suverană” a reacţionat prompt, inclusiv în cazul lui Rogozin. Alţi critici îndreptăţiţi de-ai lui Banciu, pe drept, spun că palma dată de frate este mai dureroasă decît cea dată de străin. Un subterfugiu cam facil în contextul în care moldoveanul de aici este frate cu românul în aceeaşi măsură în care este şi cu rusul.

În cazul abordat, trebuie să ţinem seamă şi de complexele reale ale noastre, ale românilor nativi, în faţa dispreţului cu care suntem trataţi, uneori la nivel de stat şi mediatic, de state sau instituţii din unele ţări europene. Este vorba, în primul rînd, despre ţiganii români care au invadat Europa. Problema este că aceeaşi ţigani îi umilesc, îi terorizează şi îi domină pe români chiar şi în România.

Povestea este veche, ea a fost iniţiată, admisă încă din 1990 de bătrînul bolşevic Ion Iliescu. Bandele ţigăneşti ţin oraşele româneşti în teroare. De ce, avînd o Poliţie Română destul de performantă, aceste bande de ţigani nu zac în puşcării? Se întîmplă asta pentru că cocoana Justiţie şi bandiţii de politicieni români sunt o apă şi un pămînt cu aceste clanuri ţigăneşti criminale. Şi-l mai aminteşte cineva pe Băsescu atunci cînd dansa pe la nunţi ţigăneşti? De Ion Iliescu, ex-preşedintele României, cadavrul viu al lui Lenin, nici nu mai vorbim pentru că i se cunosc rădăcinile ţigăneşti, iar corb la corb nu-şi scoate ochii!

Aşadar, românul, simţindu-se umilit în Occident din cauza ţiganilor cerşetori, violatori şi hoţi, simţindu-se înfrînt la el acasă de mafiile ţigăneşti şi complicii lor politici şi justiţiabili, vrea să se impună şi el în faţa cuiva. Pentru aceasta, există moldovenii din R. Moldova, care trebuie să fie uniţi cu România ca să aibă şi el pe cineva în faţa căruia să se impună, să-l corecteze şi să-l „înveţe”. „Material de lucru”, se înţelege, s-ar cam găsi. Un lucru ignoră această categorie de români – faptul că moldoveanul s-ar putea simţi un pic violat chiar după un recent divorţ.

Nici românii, în special clasa politică în raport cu Occidentul, nu-şi recunosc problemele şi încearcă să le ascundă. „Norocul” românilor este că UE şi SUA îi mai cheamă la raport, chiar dacă uneori se mai închid ochii dacă ţara este dispusă să mai renunţe un pic din suveranitatea sa. Singurul răspuns coerent ce poate fi oferit „României lui Băsescu” este acela prin care trebuie să recunoaştem că, la fel ca în toată lumea, în R. Moldova avem probleme cu alcoolicii noştri, cu prostituţia, cu educaţia sau cu banditismul, dar asta nu înseamnă că nu este voinţă şi nu se acţionează pentru stîrpirea acestora.

De ce România nu a eradicat mafia clanurilor ţigăneşti, corupţia sau prostituţia după atîta timp de cînd este membră a UE? Păi pentru asta ar trebui executată guvernarea de acolo! Care-s modelele morale, civilizatorii şi de organizare le oferă „România lui Băsescu” R. Moldova? Unire? Limbă? Istoria Românilor? Să fim serioşi! Toate aceste „beneficii” parcă seamănă cu oglinjoarele şi mărgelele pe care le ofereau colonizatorii papuaşilor!