Nava Ocean Viking, autorizata sa acosteze pe insula italiana Lampedusa

Nava Ocean Viking, care aştepta un port sigur pentru a debarca 82 de migranţi salvaţi pe mare, a fost autorizată de Italia să acosteze pe Insula Lampedusa, a anunţat Sîmbătă ONG-ul SOS Mediterranee care a închiriat această navă umanitară, informează France Presse, potrivit agerpres. Unda verde a Romei intervine la scurt timp după intrarea în funcţie a noului Guvern al lui Giuseppe Conte din care este absent Matteo Salvini, fostul ministrul de Interne care s-a opus cu înverşunare debarcării navelor umanitare pe coastele italiene.

Potrivit precizărilor Ministerului de Interne francez furnizate AFP, aceşti migranţi vor fi repartizaţi între cele cinci ţări europene – Franţa, Italia, Germania, Portugalia, Luxemburg – care au încheiat un acord ce permite debarcarea acestei nave, ce i-a succedat lui Aquarius şi efectua a doua misiune în Mediterana. „Acum trebuie să ne înţelegem asupra unui veritabil mecanism temporar european”, a chemat pe Twitter ministrul francez de Interne, Christophe Castaner.

Ocean Viking efectua a doua misiune în Mediterana şi naviga de aproape două săptămîni între Italia şi Malta în aşteptarea unui port sigur pentru a debarca migranţii la bord. ONG-ul Medici fără Frontiere, care de asemenea a închiriat această navă, a anunţat 58 de bărbaţi la bord, precum şi 6 femei, 17 minori şi un copil de un an. După prima sa expediţie la sfîrşitul lunii August, Ocean Viking a luat la bord 356 de migranţi, care au putut debarca în Malta. Franţa s-a angajat să primească 150, aproape jumătate.