MONEDE COMEMORATIVE SI JUBILIARE DE ZIUA LEULUI MOLDOVENESC

De ziua leului moldovenesc, marcată în data de 29 noiembrie, Banca Națională a Moldovei pune în circulație șapte monede comemorative și jubiliare ca mijloc de plată și în scop numismatic.

Patru monede, cu valoarea nominală de 50 de lei, sînt confecționate din argint și fac parte din seria „Personalități”. Acestea sînt dedicate împlinirii a100 de ani de la nașterea lui Glebus Sainciuc – artist plastic basarabean, portretist; 85 de ani de la nașterea lui Serghei Lunchevici – violonist, dirijor, compozitor, actor de cinema; 80 de ani de la nașterea lui Gheorghe Vrabie – artist plastic, autorul design-ului leului moldovenesc și 85 de ani de la nașterea lui Mihai Volontir – artist al poporului, actor al Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Bălți.

Următoarele două monede din argint, cu valoarea nominală de 50 de lei, completează seria „Femei celebre” și sînt consacrate aniversărilor centenare de la nașterea Zenaidei Pally - mezzosoprană română de faimă internațională și de la nașterea Domnicăi Darienco – actriță la Teatrul dramatic „A. S. Pușkin”, astăzi Teatrul Național „Mihai Eminescu”.

Șirul noilor monede puse în circulație se încheie cu seria de monede „Altele”, care include moneda comemorativă consacrată împlinirii a 25 de ani de la înființarea Curții de Conturi a Republicii Moldova, cu valoarea nominală de 100 de lei.

Tirajul pieselor constituie 300 de exemplare fiecare.

Sursa: IPN