MOLDOVENII AU PLATIT DIN SALARIU 1,4 MILIARDE LEI PENTRU FONDURILE DE ASIGURARE A ASISTENTEI MEDICALE

Compania Naţională de Asigurări în Medicină (CNAM) a acumulat, în prima jumătate a anului curent, în fondurile de asigurare obligatorie de asistenţă medicală (AOAM) venituri de peste 2 miliarde 693 milioane de lei, în creştere cu 5,5% faţă de suma planificată şi cu 17,6%, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

Principala sursă de venituri o reprezintă contribuţiile procentuale din salariu şi din alte recompense, în volum de peste 1 miliard 474 milioane de lei, după care urmează transferurile din bugetul de stat, cu mai mult de 1 miliard 140 milioane de lei, şi primele de asigurare medicală obligatorie în sumă fixă - aproape 76 de milioane.

Ministerul Finanţelor are o sumă restantă de 23,6 milioane de lei, înregistrată la data de 1 iulie, către fondurile AOAM.

Pentru perioada ianuarie—iunie 2016, CNAM şi-a onorat în totalitate obligaţiile faţă de instituţiile medico-sanitare şi farmaceutice contractate. Transferurile efectuate către acestea pînă pe 1 iulie 2016 au fost de aproape 2 miliarde 208 milioane de lei, cu peste 96 de milioane mai mult faţă de prima jumătate a anului trecut.

Sursa: agora.md