MOLDOVA A MARCAT ÎN PREMIERĂ ZIUA MONDIALĂ A PREMATURULUI

În acest an, în Republica Moldova a fost marcată pentru prima oară Ziua Mondială a Prematurului – 17 noiembrie. Pe parcursul ultimilor 30 ani, incidenţa naşterilor premature nu a avut tendinţă de scădere. Medicul Ala Curteanu, coordonator de proiecte la Asociaţia de Medicină Perinatală din Moldova, a comunicat că în Moldova 2/3 din naşterile premature sînt întîlnite la femeile care provin din mediul rural.

În 2013, în ţară s-au născut înainte de termen 1915 copii. Costul real de îngrijire a unui copil născut prematur porneşte de la 126 de mii de lei şi ajunge la peste 167 de mii, pentru 42-63 de zile de tratament. Ala Curtean a spus că banii oferiţi din bugetul Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină, între 17 mii şi 22 de mii de lei, nu acoperă necesităţile pentru consumabile de o singură folosinţă, nici pentru un regim steril de îngrijire, fapt care duce la creşterea numărului de infecţii, iar de aici a complicaţiilor. Diferenţa dintre costul real şi banii oferiţi din buget se acoperă din ceea ce nu este utilizat de alte instituţii, deoarece finanţele eliberate spitalelor nu întotdeauna sînt valorificate în totalitate. Părinţii copiilor născuţi prematur nu suportă nicio cheltuială, asistenţa medicală pentru copii fiind gratuită în Moldova.

Aproximativ 15 milioane de copii se nasc anual în lume înainte de termen, iar 30% din maladiile cronice la adulţi sînt asociate cu faptul că s-au născut prematur.

Surse: IPN