MINISTRUL LIBERAL CHIRINCIUC ESTE LIBERAL EUROPEAN SAU PROVOCATOR?

Ghimpu îşi aprinde ţigara lîngă un rezervor găurit din care curge benzină

Autor: Mihai CONŢIU

Reamintesc cititorilor care mă cunosc insuficient că rîndurile ce urmează sunt scrise de un român, crescut în limba română şi care îşi iubeşte limba maternă mai mult decît orice, fiind şi singura mea cale prin care îmi pot cîştiga o pîine cinstită. Nimic nu mă contrariază mai mult în Moldova decît cei care, ca Mihai Ghimpu şi alţi agramaţi, se declară mari apărători şi promotori ai limbii române, deşi ei înşişi o stîlcesc în fel şi chip din clipa în care deschid gura.

O limbă, mai cu seamă cea maternă, o vorbeşti, pur şi simplu, şi nu ai răgaz să te gîndeşti vreodată cît de mult o iubeşti. Anumite farmece ale limbii le descoperă doar cei care trăiesc din scris şi citit, nicidecum „primate lingvistice umane provinciale” ca Ghimpu, Dorin Chirtoacă şi alţii. Aici, În Republica Moldova, limba română este slogan electoral conjunctural sau instrument de provocare a unor tensiuni sociale, a unor conflicte identitare. Pe acest fond, este firesc ca propagandiştii acestei limbi să nu mai aibă timp s-o înveţe şi ei sau să-i facă şi pe alţii s-o înveţe.

Recent, Iurie Chirinciuc, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, a emis un ordin prin care a interzis folosirea limbii ruse la şedinţele ministerului şi ale altor structuri subordonate acestei instituţii. Funcţionarii de la minister şi de la instituţiile subordonate care nu vor respecta ordinul semnat de Chirinciuc riscă sancţiuni disciplinare. Conform documentului,în limba rusă ori într-o limbă de circulaţie internaţională vor fi scrise doar scrisorile care vor fi expediate autorităţilor de peste hotare (peste care hotare? n.a.). Ministrul şi-a argumentat ordinul prin hotărîrea Curţii Constituţionale din 5 Decembrie 2013, care a decis că Declaraţia de Independenţă, în care se menţionează că limba de stat este limba română, prevalează în raport cu textul Constituţiei, în care figurează noţiunea de limba moldovenească.

Încă o nerozie marca Ghimpu! Vă daţi seama ce varză de Guvern avem? Ministerele dominate de Ghimpu, dau exclusivitate limbii române, iar cele dominate de PD – limbii moldoveneşti în frăţietate cu cea rusă! În contextul politic actual, cînd ţara este în fierbere, Iurie Chirinciuc şi Ghimpu iau o astfel de decizie pentru ca sciziunea interetnică să se întindă la maxim. Asta e ca şi cum Ghimpu şi-ar aprinde o ţigară lîngă un rezervor găurit din care se scurge benzină.

Fireşte că la Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor există destui lucrători care nu cunosc încă limba română. Ce va face Chirinciuc cu ei? Îi va concedia? În mod logic, astfel de decizii se emit în context naţional, în cadrul unui program de perspectivă bine elaborat şi fixat în termeni şi timpi rezonabili de realizat. Uitîndu-mă în biografia lui Iurie Chirinciuc, văzînd ce şcoli a absolvit pe vremea URSS, chiar mă întreb: cîtă limbă română a învăţat pînă în 1991 şi cîtă ştie acum? Fiind merceolog de profesie, oare va reuşi să-i impresioneze teribil pe angajaţii Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor cu o vorbire românească impecabilă, de aşa manieră încît să-i facă invidioşi şi pe vorbitorii de rusă că nu cunosc frumoasa limbă română vorbită de tovarăşul Chirinciuc?

Treaba e că ordinul a fost dat, dar întrebarea este: „se primeşte” sau nu? Şi, uite-aşa, Chirinciuc „a mai hotărît o întrebare” pentru Ghimpu! Dacă liberalismul lui Ghimpu este liberalism european, atunci dezgustul pentru ideea europeană se va generaliza în R. Moldova.