MINISTERUL EDUCATIEI ANUNTA CUM VA AVEA LOC TESTAREA IN INVATAMINTUL PRIMAR SI GIMNAZIAL

Testarea națională în învățămîntul primar, dar și în învățămîntul gimnazial va avea loc cu prezența fizică a elevilor și cu respectarea tuturor măsurilor de prevenire a riscului de îmbolnăvire cu noul tip de coronavirus.

Într-un briefing de presă, ministra educației, culturii și cercetării, Lilia Pogolșa, a remarcat că testarea națională în învățămîntul primar este obligatorie pentru elevii clasei a 4-a. La această testare sînt admiși toți elevii, indiferent de situația școlară, și toți sînt promovați în clasa a 5-a.

Testarea va avea loc în perioada 12-20 mai și va implica 33,3 mii de elevi. Testele vor fi transmise electronic instituțiilor de învățămînt în fiecare zi de examen, cu 30 de minute înainte de începerea acestora. Fiecare instituție de învățămînt va asigura tiparul testelor, conform numărului de elevi prezenți în ziua respectivă. Elevii care sînt în izolare din motive de sănătate sau alte motive nu vor fi obligați să treacă testarea națională pentru a fi promovați în clasa a 5-a.

Cît privește examenele de absolvire a gimnaziului, acestea vor fi organizare în perioada 3-14 iunie, pentru 29,7 mii de elevi. Sesiunea suplimentară pentru cei care vor lipsi de la examene din motive de sănătate sau alte motive obiective va fi organizată începînd cu 23 iunie.

MECC propune o nouă modalitate de verificare a testelor, și anume verificarea acestora în instituțiile de învățămînt. Comisiile școlare de evaluare vor fi aprobate în cadrul ședinței Comisei raionale municipale de examene. Comisiile școlare de evaluare vor fi constituite din cel puțin doi profesori evaluatori, dintre care un profesor va avea calitatea de președinte al Comisiei școlare de evaluare.

Comisiile raionale municipale de examinare a contestațiilor vor fi aprobate în cadrul Comisei raionale municipale de examene, iar examinarea contestațiilor se va face în carul unui centru raional municipal. Examenele naționale de absolvire a gimnaziului vor fi desfășurate cu respectarea tuturor măsurilor de prevenire a riscului de îmbolnăvire cu noul tip de coronavirus.

Sursa: IPN