Lupte de strada, baricade si haos la Paris. Mesajul lui Macron pentru ”vestele galbene”

La Paris, protestele violente față de creşterea preţului carburanţilor au continuat şi după lăsarea nopţii de Sîmbătă spre Duminică. Tineri turbulenţi, mulţi cu feţele acoperite şi purtînd măşti de gaze, au creat baricade uriaşe din pubele şi mobilier stradal, cărora le-au dat foc. În acest timp, au lansat fără oprire proiectile înspre forţele de ordine, nevoite să intervină în mai multe rînduri cu tunuri cu apă şi gaze lacrimogene. Numeroase magazine de pe faimosul bulevard Champs-Elysees au fost vandalizate. Potrivit autorităţilor, peste 100.000 de oameni au participat la proteste, Sîmbătă, în toată Franţa. 20 de manifestanţi au fost răniţi în confruntări şi cîteva zeci de protestatari violenţi au fost reţinuţi.

“Ruşine” autorilor violenţelor” - este mesajul transmis de Preşedintele Emmanuel Macron după manifestaţiile “vestelor galbene” de Sîmbătă din Franţa, relatează Agerpres, citînd AFP. “Mulţumiri forţelor noastre de ordine pentru curajul şi profesionalismul lor. Ruşine celor care le-au agresat. Ruşine celor care s-au manifestat violent faţă de alţi cetăţeni şi jurnalişti. Ruşine celor care au încercat să intimideze parlamentari. Nu există loc pentru aceste violenţe în Republică”, a scris pe Twitter şeful statului francez.

Înaintea acestei reacţii, notează AFP, Preşedinţia şi Guvernul nu făcuseră nici un comentariu legat de noile manifestaţii ale “vestelor galbene” care cer, în special, anularea creşterii taxelor la carburanţi şi măsuri privind puterea de cumpărare. Ministrul de Interne, Christophe Castaner, a denunţat violenţele din mai multe locuri din Franţa, în cursul cărora s-au operat 130 de reţineri, dintre care 42 la Paris.

Mai puţin semnificativă la nivel naţional decît a fost săptămîna trecută, mobilizarea ″vestelor galbene″⁣s-a soldat Sîmbătă cu ciocniri între manifestanţi şi forţele de ordine în centrul Parisului şi cu mai multe reţineri. La ora 14:00 GMT, aproape 81.000 de manifestanţi erau în stradă în întreaga ţară, faţă de 244.000 săptămîna trecută la aceeaşi oră, a anunţat Ministerul de Interne. Opt persoane au fost rănite, dintre care doi jandarmi, faţă de 106 săptămîna trecută, a adăugat aceeaşi sursă.

Celebrul bulevard Champs-Elysées din Paris, unde autorităţile au interzis protestele pe o anumită porţiune, a fost teatrul principal al incidentelor de Sîmbătă. De dimineaţă, manifestanţii s-au ciocnit cu forţele de ordine, aruncînd cu obiecte şi construind baricade, în timp ce jandarmii şi poliţiştii antitero au răspuns cu gaze lacrimogene şi tunuri cu apă. Către orele 16:00 GMT, pompierii au intervenit pentru a stinge diverse incendii la baricade, care degajau un fum gros şi negru. Între timp, în restul Franţei, aveau loc numeroase acţiuni paşnice, în cadrul acestei celei de-a doua mari zile de mobilizare, la o săptămînă de la debutul mişcării.

Acest ″act 2″ nu a avut totuşi succesul mobilizării de Sîmbăta trecută, cînd aproape 300.000 de oameni au blocat drumurile şi zonele strategice în întreaga Franţă. Deocamdată, mişcarea poate conta pe sprijinul larg al francezilor: potrivit unui sondaj al institutului BVA, 72% dintre francezi aprobă revendicările ″vestelor galbene″. Rămîne de văzut dacă această mobilizare va influenţa politica Preşedintelui Emmanuel Macron, vizat direct de sloganurile manifestanţilor, care i-au cerut demisia.