LUMINA SE IEFTINESTE. DECIZIA A FOST LUATA

Consumatorii casnici deserviți de ,,Premier Energy” SRL (ale căror instalații de utilizare sînt racordate la rețelele electrice de distribuție de tensiune joasă – 0,4 kV) vor achita pentru lumină tariful de 1,68 lei/kWh, cu 21 de bani mai puțin ca pînă acum. Decizia a fost luată astăzi, 31 iulie, de către Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE).

Consumatorii casnici deserviți de societatea ,,Furnizarea Energiei Electrice Nord” vor achita 2,14 lei/kWh, cu 8,5 bani mai puțin decît tariful în vigoare.

Micșorarea tarifelor a fost posibilă datorită diminuării prețului mediu de procurare a energiei electrice de la furnizorul central de energie electrică, de la 163 bani/kWh la 146 bani/kWh sau cu 10%. Decizia a fost influențată și de diminuarea prețului de achiziție a energiei electrice cu 7% și devierile tarifare pozitive acumulate pînă la 1 iulie 2020. un alt factor a fost evoluția cursului de schimb mediu anual al monedei naționale față de dolarul SUA.

Tot astăzi, ANRE a aprobat tarifele la energia electrică furnizată altor categorii de consumatori finali. Pentru consumatorii finali ai ,,Premier Energy” SRL ale căror instalații de utilizare sînt racordate la rețelele electrice de distribuție de tensiune medie (6–10 kV) a fost aprobat un tarif de 1,32 lei/kWh, cu 21,2 bani/kWh sau 13,8% mai puțin decît prețul în vigoare. Pentru consumatorii finali ale căror instalații de utilizare sînt racordate la rețelele electrice de distribuție de tensiune înaltă (35–110 kV) a fost aprobat tariful de 1,17 lei/kWh, cu 20,6 bani/kWh mai puțin decît prețul în vigoare.

Pentru consumatorii finali ai societății ,,Furnizarea Energiei Electrice Nord ale căror instalații de utilizare sînt racordate la rețelele electrice de distribuție de tensiune medie (6–10 kV),a fost aprobat tariful de 1,57 lei/kWh, cu 6,4 bani/kWh mai puțin decît prețul în vigoare.

Noile prețuri reglementate și tarife pentru serviciile de furnizare și distribuție a energiei electrice vor intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial.

Sursa: IPN