LIUBA COJOCARU – O PRIMARITA IN FATA CAREIA CHIRTOACA ESTE O NULITATE

Scurt reportaj cu ştreangul de gîtul primarului Chişinăului prin satul Măgdăceşti

Cu familia Victor şi Liuba Cojocaru sînt vechi prieten de familie, cu mulţi ani înainte ca Liuba să decidă să candideze, în urmă cu patru ani, pentru funcţia de primar al satului Măgdăceşti din raionul Criuleni. Prin natura instinctului, respect şi iubesc această familie pentru hărnicia, umanismul, spiritul de dreptate şi de iniţiativă care îi caracterizează ca oameni. Este, credeţi-mă, o familie model şi demnă de invidiat (nu pizmuit) în sens pozitiv.

Pornind de la zero, Victor şi Liuba Cojocaru şi-au dezvoltat propria lor afacere de familie, care le asigură, lor şi străluciţilor copii pe care îi au, un trai tihnit într-o Moldovă în care unii trîndăvesc şi aşteaptă să le vină totul de-a gata, sau din care mulţi preferă să plece peste hotare. După ce şi-au văzut gospodăria înflorind temeinic, preocupările lor s-au îndreptat spre binele şi dezvoltarea comunităţii şi satului în care trăiesc.

După numeroase discuţii şi evaluări a şanselor pe care le pot avea, la multe dintre ele participînd şi eu, s-a ajuns la concluzia că este benefic pentru oameni şi sat ca Liuba Cojocaru să candideze pentru funcţia de primar al Măgdăceştiului. Astfel, în urmă cu aproape patru ani, Liuba Cojocaru cîştigă alegerile şi devine primăriţa satului.

Din start, a înţeles, a văzut că ia conducerea unui sat de la zero, la fel cum i s-a întîmplat şi cu propria-i gospodărie. Însăşi clădire Primăriei era o dărăpănătură de parcă ziceai că este un grajd părăsit, dar pe care, cu timpul, a transformat-o într-o adevărată casă obştească a ordinii şi bunului gust. Nu lipsa banilor este problema unui sat ajuns în paragină, crede Liuba Cojocaru, ci hărnicia, capacitatea de mobilizare a oamenilor, dragostea faţă de consătenii şi locul în care te-ai născut şi tot ce derivă din acestea. Nu ai nevoie de bani pentru a defrişa sau a scăpa de bălăriile de ierburi crescute pe străzile satului, pentru a cultiva şi îngriji straturi de flori stradale sau pentru a înlătura rămăşiţele ruinelor unor construcţii vechi, ci de bun simţ, voinţă şi implicare.

Cu senatorul român Viorel Badea la Măgdăceşti

Pe data de 8 Martie, l-am invitat pe Eduard Alexandru, consilier al senatorului român Viorel Badea şi din partea PPE, să mă însoţească într-o vizită la Măgdăceşti. De Ziua Femeii, într-un local extrem de încăpător şi modern din Măgdăceşti, Liuba Cojocaru a invitat peste 400 de femei din sat, cărora le-a oferit o masă de post, aflaţi fiind în Postul Paştelui, şi un spectacol de muzică şi dans de zile mari, la care au participat grupuri şi interpreţi locali, de la Chişinău şi din România, fanfara satului şi orchestra de muzică popular şi folclor condusă de maestrul Petre Neamţu.

Aceasta este doar una din tradiţiile iniţiate de Liuba Cojocaru, care, printre altele, este şi preşedinta asociaţiei locale de femei. De cînd a devenit primăriţă, Liuba Cojocaru obişnuieşte ca să-i viziteze periodic, fireşte că acasă, pe toţi locuitorii satului, să afle ce probleme au sau, pur şi simplu, să stea la taclale cu ei.

Metaforic vorbind, Liuba Cojocaru este femeia şi primarul în faţa căreia tremură şi cei mai fioroşi dintre bărbaţi, iar asta pentru că dezarmează pe oricine cu dîrzenia, hărnicia şi bunele ei intenţii. Acestea şi realizările ei concrete, ca primăriţă, au fost poate şi motivele care l-au determinat pe Eduard Alexandru să-l convingă ca să viziteze Măgdăceştiul pe Viorel Badea, senator român care-i reprezintă pe românii de pretutindeni, al cărui birou senatorial de la Chişinău este reprezentat de acelaşi Eduard Alexandru.

Zis şi făcut – în ziua de 14 Martie, împreună cu Viorel Badea ş Eduard Alexandru am fost în vizită la Primăria şi în satul Măgdăceşti. Cu acest prilej, senatorul român a avut suficiente motive să fie încîntat şi chiar entuziasmat de realizările obţinute de Liuba Cojocaru, de respectul de care se bucură în faţa locuitorilor Măgdăceştiului tocmai din cauza acestora.

Astfel, Badea a aflat şi s-a convins că, în doar patru ani de cînd este primăriţă, Liuba Cojocaru a reuşit: a) să modernizeze grădiniţa în care se adăpostesc 280 de copii, să-i construiască o anexă, să o asigure cu căldură, apă curentă şi s-o izoleze termic în exterior; b) să asigure gazificarea satului în proporţie de 100%; c) să construiască o staţie de epurare a apei cu o capacitate de 700 de metri cubi pe oră, să rezolve sistemul de canalizare al Măgdăceştiului în proporţie de 80%, iar apeductul să fie realizat în proporţie de 100%; d) iluminatul stradal, pe timp de noapte, este asigurat în proporţie de 80%; e) construcţia şi darea în folosinţă a unui Centru de Sănătate ultramodern echipat, cu un Proiect comun cu Banca Mondială şi multe, multe altele.

În stadiu de finalizare, Liuba Cojocaru mai are darea în exploatare a unei cantine sociale pentru 300 de oameni. Pe mai departe, primăriţa mai are în proiect reparaţia capitală a tuturor străzilor şi trotuarelor, dar şi un vis pentru al cărei realizare senatorul Viorel Badea i-a spus că îi va acorda tot sprijinul. Liuba Cojocaru vrea să-i smulgă pe tineri din sedentarismul din faţa internetului pe tinerii satului, în care funcţionează şi o şcoală sportivă, şi să le ofere un complex polivalent, care să cuprindă un teren de fotbal modern, terenuri mai mici pentru antrenamente, pentru tenis, volei etc., un club sportiv şi cu încăperi destinaţie culturală şi altele. Pentru aceasta, deja a întocmit şi un proiect. Totodată, Liuba Cojocaru vrea să atragă şi investitori în sat, cărora este dispusă să le ofere spaţii şi terenuri, totul pentru deschiderea de noi locuri de muncă.

În satul Măgdăceşti, toată lumea munceşte, iar asta şi graţie faptului că este în apropierea Chişinăului, unde mai mulţi localnici au un loc de muncă la care fac naveta zilnică.

Liuba Cojocaru este adepta unei reforme teritorial-administrative, fiind dispusă, la nivel de Primărie, să administreze şi satele din jur, unde funcţionează dezastruos Primării pentru 800 sau 1.000 de locuitori. Satul Măgdăceşti numără acum circa 6.400 de locuitori.

Multe sînt de spus despre primăriţa Liuba Cojocaru, despre realizările ei şi certitudinea că poate să facă mult mai multe pentru satul ei…! Am părăsit Măgdăceştiul cu regretul amar că Chişinăul nu are un astfel de primar, unul din Măgdăceşti, nu de la Coloniţa. Faţă de ea, Dorin Chirtoacă, primarul politic al Chişinăului, este o nulitate absolută! Păcat pentru chişinăuieni, o bucurie pentru cei din Măgdăceşti cu un astfel de om de ispravă cum este Liuba Cojocaru!

M. C.