LA CRIULENI A FOST LANSAT PRIMUL SISTEM DE IRIGARE RECONSTRUIT DIN FONDURILE PROGRAMULUI COMPACT

Astăzi, 28 octombrie, la Criuleni a fost lansat primul sistem de irigare reconstruit din fondurile Programului Compact al Guvernului SUA. Pentru reabilitarea sistemului de irigare Criuleni au fost investite circa 4,7 milioane USD, iar sistemul renovat va asigura accesul la apă pentru 778 de hectare de teren.

Prim-ministrul Iurie Leancă şi Ambasadorul SUA William Moser, însoţiţi de reprezentanţii Fondului Provocările Mileniului Moldova, Corporaţiei Provocările Mileniului, membri ai Guvernului, producători agricoli, au participat astăzi la inaugurarea noului sistem de irigare.

”Este un eveniment important, nu doar pentru agricultorii din raionul Criuleni, dar şi pentru întreaga ţară. Este primul sistem reabilitat de după independenţă”, a declarat directorul executiv al Fondului Provocările Mileniului Moldova, Valentina Badrajan.

Ambasadorul SUA a ţinut să menţioneze că unul din motivele pentru care poporul american susţine Republica Moldova este încrederea în oamenii care muncesc şi sînt capabili să înfrunte provocările. William Moser a îndemnat membrii Asociaţiei Utilizatorilor de Apă pentru Irigare din Criuleni să se gîndească care vor fi culturile pe care le vor planta pentru a face faţă concurenţei de pe pieţele externe.

”Îmi exprim recunoştinţa faţă de poporul american. Datorită suportului SUA avem acum la Criuleni un sistem de irigare modern. Aş îndemna producătorii agricoli să ne luăm angajamentul ca în 2-3 ani să exportăm produse calitative şi pe piaţa SUA”, a spus Prim-ministrul Iurie Leancă.

Sistemul de irigare Criuleni a fost construit în anii 80 ai secolului trecut şi de atunci acest sistem nu a fost supus reabilitării, iar pînă la reconstrucţie, sistemul funcţiona parţial. În prezent, în aria sistemului de irigare, circa 900 de persoane deţin terenuri agricole, dintre care în jur de 400 sînt membri ai Asociaţiei Utilizatorilor de Apă pentru Irigare Criuleni.

Lucrările de reabilitare au inclus înlocuirea tuturor pompelor deteriorate, reconstrucţia clădirilor pentru staţiile de pompare şi dotarea acestora cu echipament automatizat de operare etc. În urma reabilitării toate conductele vechi, confecţionate din azbest au fost substituite cu ţevi moderne din plastic de densitate înaltă, conform cerinţelor de mediu ale Uniunii Europene, care au termenul de exploatare de peste 50 de ani.

”Pentru mine astăzi este o sărbatoare. Apa este existenţială pentru agricultură, fără irigare nu vom deveni competitivi. Vreau să mulţumesc poporulului american că a oferit posibilitatea agricultorilor moldoveni să-şi realizeze visele”, a spus ministrul agriculturii Vasile Bumacov

Fermierii au apreciat înalt posibilitatea oferită şi speră ca suprafeţele irigate să fie extinse.

După reconstrucţia şi modernizarea sistemului de irigare, agricultorii vor putea utiliza apa în funcţie de necesităţi, vor plăti pentru volumul real de apă utilizat pentru irigare datorită reducerii la minim a pierderilor de apă din reţea şi instalării contoarelor. Totodată, accesul la apa pentru irigare le permite agricultorilor să cultive produse agricole de valoare înaltă care oferă recolte mari şi calitative.

De asemenea, sistemul reabilitat oferă agricultorilor posibilităţi tehnice de a extinde suprafaţa irigată, cu resurse proprii, cu încă circa 500 de hectare.

Notă: Reabilitarea sistemelor centralizate de irigare este unul din obiectivele Programului Compact, semnat la începutul anului 2010 între Guvernul Republicii Moldova şi Corporaţia Provocările Mileniului, în numele Guvernului SUA. Programul Compact este implementat de Fondul Provocările Mileniului Moldova şi are o valoare totală de 262 mil. dolari SUA, acordaţi graţie susţinerii generoase a poporului american pentru reducerea sărăciei şi creşterea economică în Republica Moldova. Actualmente în cadrul Programului Compact sînt semnate contracte pentru reabilitarea a 10 sisteme de irigare în valoare totală de circa 80 milioane USD. După sistemul de irigare Criuleni, în noiembrie va fi dat în exploatare sistemul de irigare Lopatna. Rămîn în proces de reabilitare alte 4 sisteme de irigare pe Nistru (Jora de Jos, Puhăceni, Roşcani şi Coşniţa) şi alte 4 sisteme de irigare pe rîul Prut (Blindeşti, Grozeşti, Leova şi Chircani-Zîrneşti). Aceste sisteme vor fi date în exploatare în prima jumătate a anului 2015.

Comunicat al Departamentului comunicare al FPM Moldova