JOCURILE PUTERII LUI PLAHOTNIUC

Declaraţia tardivă a lui Lupu şi Ilan Şor „scăpat” strategic

 

La Chişinău revoluţia pornită de Platforma civică DA şi-a găsit un ecou strîmb în acţiunile justiţiei naţionale. Un ecou tragi-comic. Dar care se pare că se va transforma totuşi într-o adevărată revoluţie. La început patetică, apoi dramatică şi cu un final optimist, fericit pentru ţară. Aşadar, Vineri, 16 Octombrie, Marian Lupu, preşedintele de paie al PD, venind vorba despre „autodenunţătorul” Ilan Şor, a declarat, la postul de televiziune RTR, următoarele: „Este o situaţie ruşinoasă! Eu nu înţeleg ce face acum domnul Şor, este sau nu reţinut? Nu este logic şi moral ca acesta să nu fie plasat în arest”. Totodată, Lupu a spus că Shor (aşa trebuie scris numele acestuia) nu este scutit de pedeapsă, chiar dacă are statutul special de martor în cadrul acestui dosar, precizînd că organele de drept trebuie să vină cu explicaţii.

„Organele de drept trebuie să explice această situaţie şi de ce omul de afaceri încă se află la libertate după ce a făcut astfel de declaraţii. Nu cred că este normal ca într-o astfel de situaţie omul să activează în calitate de primar. Fie el trebuie să fie arestat clasic sau să fie plasat în arest la domiciliu. Nu contează, recunoaşterea vinovăţiei nu te scoate de sub învinuire, în niciun caz”, a mai spus Lupu.

Nimic surprinzător în faptul că narcisistul Lupu, crezîndu-se superdeştept, îi consideră pe toţi ceilalţi nişte netoţi incapabili de consideraţii logice, cel puţin elementare. Păi de ce nu a pus această chestiune în Parlament, pe 15 Septembrie, cînd a luat parte la execuţia publică ilegală a lui Filat, în faţa procurorului general, care era prezent în plen? Tot aşa, de ce nu i-a cerut tot atunci explicaţii aceluiaşi procuror general, care a declarat că Shor are statut special de martor, dar abia acum aşteaptă să-i vină cu explicaţii?

 

Plahotniuc nu prea mai are nevoie de Şor în RM, dar de Usatîi?

 

Ca întotdeauna, repet că aici nu vorbim despre vinovăţia sau nevinovăţia lui Vlad Filat, ci despre stilul mafiot în care i-a fost regizată decapitarea politică. După ce iniţial se zvonise că Şor ar fi dispărut fără urme din ţară, acesta ar fi fost văzut, ieri, intrînd la CNA. Înseamnă că Plahotniuc s-a răzgîndit în ultima clipă şi i-a spus că încă nu-i cazul să fugă. Asta înseamnă că se caută un scenariu şi mai bine motivat.

La cum decurg lucrurile la ora actuală, Plahotniuc, după ce l-a folosit, nu mai are nevoie de el.

De la Şor, el nu a avut nevoie decît de autodenunţul prin care este incriminat Filat. Oligarhul are de ales între a-şi pune CNA ca să-l aresteze şi pe el, ceea este puţin probabil, sau să-l lase să fugă în Rusia. Se pare că, pînă la urmă, se va opta pentru de-a doua variantă, dată fiind complicitatea deja probată dintre Plahotniuc şi Shor în furtul miliardului de Euro. Aflat încă în Moldova, Şor este un martor-complice extrem de incomod pentru oligarh. În lumea lor mafiotă, în funcţie de necesitatea sau inutilitatea păstrării legăturilor dintre clanuri sau membrii aceluiaşi clan, cel mai puternic îl ucide pe cel mai slab sau, în cel mai fericit caz, îl exilează în altă ţară.

Dacă, în final, Plahotniuc îl va lăsa pe Şor să fugă din ţară, în Rusia, bineînţeles, atunci prin Lupu şi restul călăilor lui mediatici, îl vor acuza, de ochii lumii, cred ei, mai ales în faţa occidentalilor, avînd scuza că nu-i pot obţine extrădarea. Declaraţia lui Lupu trebuie privită ca un avertisment şi un îndemn pentru Şor ca să-şi ia tălpăşiţa. Există şi probabilitatea ca Şor să se creadă atît de puternic încît să-şi imagineze că poate scăpa, fără să fugă din Moldova, fie şi prin probele compromiţătoare ce le deţine în privinţa complicităţii lui cu oligarhul în „jaful secolului”, ceea ce ar fi un afront adus lui Plahotniuc.

Indiferent de ce crede Şor, indiferent de garanţiile pe care încă i le oferă Plahotniuc prin acordarea unor privilegii juridice, ca urmare a calităţii lui de „autodenunţător”, tot este pasibil de ani grei de puşcărie, atunci cînd, într-un final, s-ar ajunge la judecarea lui şi a lui Plahotniuc pentru furtul miliardului, pentru ilegalitatea însuşirii Aeroportului şi multe altele.

Fuga lui Şor sau „accidentarea lui mortală”, pusă în contextul declaraţiilor cinice ale lui Lupu, trebuie să fie parte a aşa-zisei lupte cu marea corupţie, al cărei „exponent” se vrea a fi tocmai Plahotniuc, mafiotul şi coruptul numărul unu al ţării.

Tot în acest context, nu poate fi exclusă varianta unui scenariu prin care Plahotniuc să dorească şi eliminarea din scenă a lui Renato Usatîi. Nu este deloc exclus, dat fiind dosarele penale pe care acesta le are, dar care, deocamdată, sînt puse la păstrare de către nemilosul oligarh. Plahotniuc are nevoie să scape de prezenţa lui Usatîi în Moldova şi din cauză că i-a fost complice în execuţia publică a lui Filat, dar şi pentru a scăpa de asociere imaginii lui cu trupele interlope comandate de Usatîi.

 

Pe cine va mai elimina sau pînă unde va merge disperarea lui Plahotniuc?

 

Este grea înlăturarea oligarhului de la pupitrul de comandă al tuturor instituţiilor statului deoarece acesta, pe parcursul a mai multor ani, încă de pe vremea guvernării comuniste, cînd Vladimir Voronin nici măcar nu avea cum să bănuiască ce individ malefic este, şi-a arhivat în colecţia personală dosare penale compromiţătoare faţă de cam toţi liderii politici, conducătorii şi adjuncţii tuturor instituţiilor statului etc. Pe liderii politici şi conducătorii de instituţii răsăriţi pe parcurs a avut grijă să-i cumpere/compromită pe parcurs.

Această arhivă compromiţătoare şi uriaşa sa avere, pe care şi-a acumulat-o furînd efectiv statul, sînt atuurile lui vitale prin care este stăpînul absolut al Statului Mafiot Republica Moldova. O soluţie paşnică prin care acest individ poate fi încarcerat şi i se pot confisca averile ar fi acea prin care toţi cei şantajaţi de el să se autodenunţe în faţa poporului, să-şi ceară clemenţă şi să depună jurămînt de credinţă că vor sluji doar Dreptate, Demnitatea şi Adevărul. Fireşte că nimic din toate aceste nu se vor întîmpla.

Pe 16.X.2015, Consiliul Marii Adunări Naţionale (CMAN) şi Platforma DA au cerut Procuraturii Generale a Republicii Moldova, Centrului Naţional Anticorupţie, Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului de Informaţii şi Securitate ca, în decurs de 24 de ore, să fie făcute publice informaţiile referitoare la procesele penale, instrumentate în privinţa următoarelor persoane: Mihail Ghimpu, Dorin Chirtoacă, Marian Lupu, Valeriu Streleţ, Iurie Leancă, Vladimir Voronin, Oleg Voronin, Nicolae Timofti, Nicu Timofti, Ilan Șor, Dumitru Diacov, Igor Dodon, Renato Usatîi, Zinaida Greceanîi ş.a.

Punînd în ecuaţie solicitările CMAN şi Platforma DA cu dezvăluirile, „din interior”, făcute de către Filat atunci cînd i s-a retras imunitatea, acum înţelegeţi mai bine în ce constă puterea odiosului Plahotniuc? Pe Chitoacă, prin CNA şi Procuratură, oligarhul îl are la mînă cu circa 600 de dosare penale. Acum înţelegeţi de ce el şi Ghimpu i-au devenit aliaţi, căci de dosarul penal gros al lui Ghimpu se ştie?

 

Cine-l poate ancheta pe oligarh?

 

Vorbind despre autosuspendarea „strategică” şi lipsită de relevanţă din partid a lui Plahotniuc, Lupu declara: " Este un instrument care este inclus în Regulamentul partidului, iar asta va fi valabil până nu se va finaliza ancheta, care poate dura ani. Omul este deschis şi este gata să compară nu doar în faţa procurorilor din RM, dar şi de peste hotare. Este gata să fie invitat şi audiat".

Totodată, Lupu a mai spus că pentru a exclude orice suspiciuni, Guvernul de la Chişinău ar trebui să întreprindă măsuri urgente şi să aducă de peste hotare o misiune internaţională în domeniul justiţiei.

„Ancheta „care poate dura ani” se referă la furtul miliardului de Euro. Adică „ancheta” în cazul lui Filat a fost „rotunjită” în două zile, iar cea privind „jaful secolului” poate dura pînă ies la pensie procurorii care ştiu de mult cine-s implicaţi în acest caz! Despre ce anchetă mai poate fi vorba atîta timp cît Raportul Kroll şi investigaţiile jurnalistice pertinente au demonstrat clar implicarea în acest furt a lui Plahotniuc, Şor, ex-preşedintele Petru Lucinschi etc.? Implicaţiile în acest caz sînt multe, iar printre „acoperişurile” lui Plahotniuc mai figurează şi controversatul şi cointeresatul StéphaneBridé, ministrul Economiei, omul taberei oligarhului.

Cine să-l investigheze şi să-l judece pe Plahotniuc? Procurorii şi judecătorii care-i sînt subalterni neoficial? Mai vorbeşte Lupu despre disponibilitatea oligarhului de a fi audiat inclusiv de procurori de peste hotare, deşi ştie foarte bine că, legal şi constituţional, acest lucru nu este cu putinţă. Procurorii de peste hotare nu pot decît să-i investigheze legalitatea proprietăţilor şi afacerilor lui de acolo!

Am mai spus-o şi repetăm: Plahotniuc nu poate fi înlăturat decît printr-o revoluţie care să demoleze întreg sistemul corupt! Abia după aceea poate fi anchetat şi încătuşat!

Mihai CONŢIU