IURIE LEANCA SAU POLITICIENII EXPIRATI SI NEMURITORI

Dacă făţărnicia are un chip, acesta se numeşte Iurie Leancă! Dacă cinismul şi imoralitatea au chip, acestea se numesc Iurie Leancă! Dacă ratarea profundă, umană arată cumva, aceasta este întruchipată de Iurie Leancă! Sigur că, la modul general, figura lui pare că reprezintă normalitatea într-o ţară din care pînă şi rîndunelele se tem să mai vină de teama corupţiei.

Sigur, nu ar merita să scriu despre el, dar meseria aceasta ingrată mă obligă să mă aplec şi asupra culturii viermilor. Cum să nu fii exasperat şi să nu-ţi vină să-i cîrpeşti vreo două palme atunci cînd îl auzi cum, ca o mironosiţă KGB-istă ratată, vorbeşte despre apropierea Republicii Moldova de România, despre unire şi, mai ales, despre integrarea europeană? Păi cum să nu mă facă să-mi scot argumentele din pantaloni şi să-l plesnesc cu ele peste faţă? El şi cei care „l-au recrutat” pe vremuri mizează pe moaca lui aparent nevinovată, de om care nu ar omorî nici un ţînţar pentru că „e făptura lui Dumnezeu”, chiar dacă, la vedere, se înhăitează cu cei care strivesc un popor.

Îmi şi imaginez cum, în perioada 1981-1986, cînd a urmat cursurile Institutului de Stat pentru Relaţii Internaţionale din Moscova, sovieticii îi strecurau abil în subconștient și conștient germenii unei iubiri nebune față de România și valorile europene! De mic, mai apoi la Moscova, Leancă a fost învățat și el și-a însușit bine adversitatea față de ”ocupantul român” și ”imperialismul capitalist putred al Occidentului”. Oameni ca el și la vîrsta lui nu scapă niciodată de astfel de adversități. Tocmai pentru aceste ”calități” sovieticii l-au admis în diplomație, pe post de secretar II la Ambasada URSS de la București în 1989! Tocmai pentru asta a învățat și limba maghiară, într-un context KGB-ist care ținea cont de disensiunile istorice dintre români și maghiari! Tocmai pentru asta, începînd cu 1991, a tot făcut piruete în Ministerul de Externe al Republicii Moldova! Tocmai pentru asta, pe căi neștiute, a fost impus drept ministru-consilier al Ambasadei Republicii Moldova în ”imperialistele” State Unite ale Americii, între 1993 și 1997! Tocmai pentru asta este și acum viceprim-ministru pentru Integrare Europeană! Poate că tocmai pentru asta l-a făcut și Filat ministru de Externe!

Nu vreau să mă interesez cui crede Plahotniuc că îi poate cîștiga bunăvoința sau iertarea numindu-l în acest post și nepermițînd anchetarea, judecarea și condamnarea lui pentru implicarea decizională în furtul miliardului ori înstrăinarea suspectă a aeroportului. Care deja a fost vîndut. Cert este că prin impunerea lui în acest post actual, dincolo de complicitățile în care l-a cooptat/subordonat, Plahotniuc a dat un semnal clar că Republica Moldova nu vrea în UE. Ca diplomat, în spațiul occidental, Leancă este perceput ca ceea ce este – un ratat, un compromis și un complice al unei guvernări corupte!

Protocolul îi obligă pe absolut toți diplomații occidentali să stea de vorbă cu ei atunci cînd îi solicită, dar asta nu înseamnă și că îl iau în serios, că pun cel mai mic preț pe angajamentele lui. Însăși numirea lui în funcția de viceprim-ministru pentru Integrare Europeană este o sfidare și o provocare fățișă la adresa UE, de parcă nu TOȚI oficialii occidentali n-ar ști cine este!

Acesta-i Leancă – omul rușinii și nedemnității timpului său, trist în sinea sa pentru servituțile pe care e nevoit să le facă, dar fericit că trăiește cu o mulțime de aparențe politice și sociale, precum și într-un confort material la care bieții moldoveni nici nu visează, dar la care el, senin, merge să le cerșească votul!

Mihai CONŢIU