INFRACŢIONAL

Doi poliţişti au fost demişi din funcţie după examinarea informaţiei de pe reţele de socializare

Doi inspectori de patrulare din Inspectoratului Naţional de Patrulare (INP) au fost demişi din funcţie pentru că au încălcat normele de etică şi deontologie poliţienească. În cadrul unei anchete interne desfăşurate de INP s-a constata că oamenii legii au dat dovadă de comportament nedemn în timpul procedurii de documentare a unui şofer.

Potrivit unui comunicat de presă al Inspectoratului Naţional de Patrulare, pe 15 mai anul curent pe reţelele de socializare au fost distribuite imagini video în care figurează 2 inspectori de patrulare. Din imagini se vede cum poliţiştii se comportă brutal şi arogant cu un şofer. În baza materialelor video, INP s-a autosesizat şi a iniţiat o anchetă internă care stabilit că în timpul documentării persoanei inspectorii de patrulare au manifestat un comportament nedemn, faţă de contravenient, au discutat brutal şi arogant, în contextul în care inspectorii erau obligaţi să fie politicoşi, coerenţi dar fermi, pentru a anticipa orice provocări.

Totodată, s-a constat că inspectorii de patrulare au înscenat o situaţie precum că şoferul ar fi pierdut actele predate, astfel, au provocat situaţia de conflict. Astfel, s-a stabilit că, în timpul exercitării atribuţiilor de serviciu inspectorii de patrulare au ignorat brutal cerinţele Codului de etică şi deontologie a poliţistului, au admis brutalitate, observaţii, expresii şi replici care ofensează demnitatea omului, reproşuri neîntemeiate, gesturi şi acţiuni nechibzuite. De asemenea, inspectorii au acţionat contrar prevederilor Legii cu privire la activitatea Poliţiei şi statutul poliţistului. Ca rezultat al celor constatate, conducerea INP a dispus concedierea inspectorilor de patrulare. (IPN)

O escroacă din capitală a prejudiciat zece persoane cu peste 5 milioane de lei

O femeie de 38 de ani a ajuns pe mîna oamenilor legii fiind bănuită că a dobîndit ilegal de la zece persoane peste 5 milioane de lei, după care a dispărut fără urmă, transmite IPN cu referire la un comunicat de presă al Procuraturii Generale.

Inculpata avea cîteva scheme prin care dobîndea ilegal bani de la cetăţeni. Astfel, în perioada anilor 2007 – 2010, activînd în calitate de director executiv la o firmă specializată în afaceri imobiliare, a vîndut cîteva loturi de pămînt pentru construcţii, care însă aveau doar destinaţie agricolă. În aceeaşi perioada, escroaca a vîndut cîteva apartamente care, de fapt, nu-i aparţineau. Victimele au rămas prejudiciate după ce i-au dat inculpatei bani pentru a fi investiţi în afaceri imobiliare, sumele însă au fost cheltuite de escroacă după bunul său plac.

Pentru escrocherii în proporţii deosebit de mari, inculpata a fost condamnată la 14 ani de detenţie cu privarea de dreptul de a ocupa funcţii de conducere şi de administrare cu bunuri materiale şi mijloace băneşti pe un termen de 5 ani. Prin aceeaşi sentinţă, inculpata a fost obligată să le restituie părţilor vătămate suma integrală a prejudiciilor materiale cauzate. (IPN)