INAUGURARE LUCRĂRILOR DE CONSTRUCȚIE A GAZODUCTULUI IAȘI-UNGHENI

Iurie Leancă, primul ministru al Republicii Moldova, Victor Ponta, premierul României, și comisarul european pentru Energie, Günther Oettinger, au dat start, astăzi, 27 August, lucrărilor de construcție a gazoductului Iași-Ungheni, care va interconecta România și Republica Moldova.

Conducta de gaz va avea o lungime totală de 43,2 kilometri, dintre care aproximativ 32 de kilometri pe teritoriul României. Capacitatea maximă a gazoductului va fi de 1,5 miliarde de metri cubi anual, ceea ce reprezintă mai mult decît consumul anual de gaze al Republicii Moldova.

Proiectul de construcţie a conductei de gaz Iaşi-Ungheni are un buget de 26,49 milioane euro, din care 7 milioane euro reprezintă contribuţia financiară a Uniunii Europene. Investiţia are drept scop asigurarea unui nivel superior de securitate energetică pentru Republica Moldova şi partea estică a României, prin diversificarea surselor de alimentare cu gaz.

“FAPTELE, NU DOAR VORBE FRUMOASE”

Astfel s-a exprimat Victor Ponta, premierul român! Acesta a mai adăugat: "Guvernul de la Bucureşti nu trebuie să dea Moldovei nici sfaturi, nici indicaţii, ci trebuie să muncească împreună cu Guvernul din Moldova pentru a face viaţa oamenilor de pe cele două maluri ale Prutului mai bună decît este în acest moment,", a spus Ponta.

“Proiectul pe care îl lansăm, astăzi, înseamnă paşi concreţi făcuţi cu sprijinul Bruxellesului şi prezenţa lui Oettinger este semnificativă. Cele două Guverne de la Chişinău şi Bucureşti trebuie să muncească pentru bunăstarea cetăţenilor de pe ambele maluri ale Prutului şi vreau să cred ca, la anul, moldovenii vor putea beneficia de gaz mai ieftin”, a mai declarat Ponta. El a dat asigurări că va verifica ca lucrările de construcţie să se desfăşoare în termenele stabilite.

Comisarul European pentru Energie, Guenther Oettinger, a spus că proiectul este unul strategic, atît pentru Republica Moldova, cît şi pentru România. „Comisia Europeană va sprijini diferite proiecte de interconexiune energetică dintre R. Moldova şi România. Cooperarea în UE reprezintă punerea în acţiune a principiului solidarităţii şi acest eveniment este un exemplu. Integrarea RM în piaţa gazelor europene nu se opreşte aici, urmează să fie modernizată întreaga infrastructură”, a mai dat asigurări Oettinger.

Cu prilejul inaugurării gazoductului Iaşi-Ungheni, prim-ministrul Republicii Moldova, Iurie Leancă, a declarat: “Astăzi unim două maluri nu doar pe dimensiunea de cooperare, ci şi pe cea energetică. Odată cu lansarea acestui proiect, vor veni noi investiţii şi vor apărea noi locuri de muncă. În plus, planificăm continuarea proiectului şi extinderea conexiunii pînă la Chişinău”, a spus Leancă.

„Odată cu darea în exploatare a gazoductului Ungheni-Iaşi, planificată pentru anul viitor, vom avea o cale adiţională de import al gazelor naturale. Am demarat împreună cu partenerii din Uniunea Europeană şi România pregătirile pentru următoarea etapă a proiectului, inclusiv extinderea gazoductului spre Chişinău", a mai adăugat premierul Leancă.