IN TIMPUL NEGOCIERILOR, PLAHOTNIUC ORDONA ARESTARI

Şantaj pentru a-l alege pe Leancă premier „european pro-rus”

Autor: Mihai CONŢIU

În „Moldova Suverană” au mai fost publicate articole în care, negru pe alb, se demonstra că Vladimir Plahotniuc, inamicul numărul unu al Moldovei şi al integrării europene a ţării, vrea cu orice preţ alegerea lui Iurie Leancă în funcţia de prim-ministru. În acest scop, i-a „capacitat” iniţial pe valeţii lui politici Dorin Chirtoacă şi Mihai Ghimpu, care, chipurile, ei au fost cei care au venit cu „această iniţiativă proeuropeană de compromis”.

În cadrul negocierilor pentru formarea noului Guvern proeuropean, este clar că PLDM nu-l va vota pe Leancă, fie doar şi din motivul că a aprobat, la comanda lui Plahotniuc, furtul miliardului de Euro şi vînzarea Aeroportului către ruşi. Fiind convins din start de acest lucru, pentru a-l intimida pe Vlad Filat, Plahotniuc a ordonat ca Miercuri, 15 Iulie, CNA să aresteze două rude prin alianţă ale liderului PLDM şi să-l audieze şi pe Ilan Şor. Un circ justiţiar în toată regula! Încă de cînd Leancă şi guvernatorul BNM, Dorin Drăguţanu, au aprobat furtul miliardului, sub patronajul lui Plahotniuc, acesta i-a activat pe Ghimpu şi întregul lui imperiu mediatic să isterizeze opinia publică de aşa natură încît să fie convinsă că nu Plahotniuc, Leancă şi Drăguţanu sunt vinovaţi de jafurile amintite, ci Filat.

Astfel, televiziunile, posturile de radio şi ziarele au dezbătut şi scris (o fac şi acum) despre furtul miliardului sub generice insinuante ca: „Nepotul lui Filat implicat în….”, „Cumătrul lui Filat…”, „Nașul și nepotul lui Vlad Filat, reținuți…”, „Rudele lui Filat, reţinute…” etc. Vorbindu-se obsedant în felul acesta, se urmăreşte ca opiniei colective să-i fie indus gîndul că dacă este vorba despre rudele lui Filat, atunci automat acesta este implicat, chiar dacă Filat nu are nici un amestec, nu este acuzat sau implicat penal. Pe de altă parte, nu excludem că este posibil ca Plahotniuc să fi atras în capcană pe vreunul dintre aceştia tocmai spre a-l compromite pe Filat. Plahotniuc se teme cel mai mult ca nu cumva Filat să-şi adjudece funcţia de premier tocmai din cauză că opţiunea proeuropeană a acestuia este nestrămutată, iar cînd e vorba de „pericolul integrării în UE”, oligarhul ştie că viitorul lui este la puşcărie.

De ce îl vrea Plahotniuc pe Leancă premier? În primul rînd, pentru că şi l-a subordonat personal de mult. În al doilea rînd, pentru că vrea să facă jocul ruşilor în UE prin chipul fals proeuropean al lui Leancă, care nu ar fi nimic altceva decît o cîrtiţă sabotoare în largul complex al integrării europene a ţării. În al treilea rînd, vrea cu orice preţ să-l umilească pe Filat şi să-l distrugă politic prin cumpărarea unor deputaţi PLDM pentru partidul lui Leancă. În al patrulea rînd, crede că astfel, direct sau indirect, prin deciziile politice exclusiv ale sale, UE va discuta cu el în calitate de reprezentant al Puterii, nu prin intermediul justiţiei europene sau Interpolului, care l-ar condamna penal.

În al cincilea rînd, Plahotniuc crede că, prin falsul chip proeuropean al lui Leancă, va mai obţine deblocare de fonduri europene, de la FMI şi SUA pentru ţară, fără de care el ar fi nevoit să se refugieze în Rusia, căci populaţia sărăcită l-ar linşa tocmai pe el pentru furtul miliardului, adevărata problemă a blocajului financiar extern. În al şaselea rînd, cu Leancă în fruntea Guvernului, Plahotniuc ştie că va avea garanţia mimării procesului de integrare europeană. În al şaptelea rînd, Plahotniuc ştie că doar cu un astfel de premier va găsi suficiente scenarii pentru UE prin care să-şi acopere şi mai bine controlul absolut pe care-l deţine asupra Procuraturii, CNA, SIS, CNI, conducerile instanţelor de judecată etc. Adică, îl „oferă” pe Leancă pe masa europenilor, care ar trebui să „uite” să mai ceară reforme adevărate.

Se pun întrebările: Oare UE sau SUA nu văd aceste lucruri? Oare UE sau SUA nu văd cine conduce în stil mafiot această ţară? Oare UE sau SUA nu au constatat că Vlad Filat a fost demis tocmai din cauza opţiunii lui proeuropene şi din cauză că a vrut să denunţe crimele lui Plahotniuc şi să fie pedepsit? Oare UE sau SUA nu ştiu cine conduce personal Procuratura, CNA, SIS, CNI sau conducerile instanţelor de judecată, că Plahotniuc este cel care decide cine să fie cercetat penal şi arestat în această ţară? Cred că şi exemplul arestărilor de Miercuri, din toiul negocierilor pentru formarea Guvernului, ar trebui să dea de gîndit! De ce nu au fost arestaţi Leancă şi Drăguţanu, principalii vinovaţi, ci doar presupuşii beneficiari ai unor împrumuturi mai mult sau mai puţin legale? Doar ei sunt cei care au dat miliardul de Euro în condiţii suspecte!