In loc de legi drepte, locuri de munca si salarii de supravietuire

Parlamentarii îmbuibați închid gurile flămînde ale moldovenilor cu medalii și diplome

Autor: Kurt SOLOVIOV

În cea mai flămîndă și săracă țară din Europa, există cei mai mulți generali ai unei armate invizibile, cei mai mulți așa-ziși savanți, cei mai mulți multimilionari cu averi făcute fără să fi produs nimic pentru propria lor țară, cei mai eminenți profesori într-un sistem de învățămînt simulat și cei mai mulți cetățeni medaliați pentru ”merite deosebite întru prosperarea țării sau distinși cu premii naționale pentru contribuții vitale aduse faimei Republicii Moldova în lume”.

Întrucît majoritatea captivă din Parlament a considerat că sunt totuși prea puține numeroasele deja existente ordine, medalii, diplome, premii naționale etc., pe data de 1 Septembrie, Monitorul Oficial a publicat instituirea a trei noi distincţii instituite de către Parlament, pentru contribuţii remarcabile în diverse domenii. Prin această inițiativă, parlamentarii cred că și astfel vor închide gurile flămînde ale multor moldoveni cu ceva influențe în comunitățile lor, în viața cărora trufia ține loc de foame și ”justifică cu decență” mizeria materială și morală în care trăiesc. Guvernanții au intuit prea bine pasiunile pentru glorii efemere ale multora dintre moldoveni, pentru care o medalie este mai presus chiar și decît Biblia. Avînd aceste medalii și diplome puse la loc de cinste și la vedere în casă, pentru a sări mai bine în ochii familiei, neamurilor și prietenilor care-i vizitează, distinșii noștri moldoveni vor înțelege cu mai multă îngăduință ”eforturile guvernanților de a păstra pacea și ordinea în țară”, dar și faptul că nu pot face minuni peste noapte și să le creeze noi locuri de muncă, să le ofere pensii și salarii care să acopere măcar facturile lunare la gaze și electricitate, căci, nu-i așa?, viitorul e înainte și măcar strănepoții lor vor apuca vremuri mai bune, dar vor fi și mîndri nevoie-mare de trecutul glorios al taților și bunicilor lor medaliați.

Pentru ce contribuții la înflorirea țării vor fi medaliați bravii urmași ai urmașilor cu sînge amestecat ai lui Etienne le Grand

Cele trei distincţii – „Medalia Democraţiei”, „Diploma de Onoare” şi „Diploma Parlamentului Republicii Moldova” – vor fi oferite în semn de recunoştinţă şi înaltă apreciere pentru merite deosebite şi contribuţii remarcabile în diferite domenii de activitate. Astfel, „Medalia Democraţiei” va fi acordată pentru contribuţie în promovarea reformelor, apărarea drepturilor şi libertăţilor constituţionale ale cetăţenilor, promovarea tradiţiilor parlamentarismului, pentru merite deosebite în domeniul profesional de activitate, precum şi pentru devotament în misiunile speciale de asigurare a securităţii ţării. „Diploma de Onoare” va fi conferită pentru promovarea intereselor şi imaginii Republicii Moldova, tradiţiilor şi valorilor naţionale, atît în ţară, cît şi peste hotare, pentru edificarea şi valorificarea patrimoniului cultural al ţării etc. „Diploma Parlamentului Republicii Moldova” urmează a fi conferită pentru contribuţie substanţială la dezvoltarea ştiinţei, artei, culturii şi sportului, pentru participare activă la elaborarea politicilor de stat, pentru activitate ireproşabilă în cadrul autorităţilor administraţiei publice centrale etc. Medaliile şi diplomele vor fi conferite de preşedintele Parlamentului atît cetăţenilor Republicii Moldova, instituţiilor, organizaţiilor, colectivelor de creaţie şi unităţilor militare, cît şi cetăţenilor străini, instituţiilor, organizaţiilor şi colectivelor de creaţie din străinătate.

Instituirea acestor distincții fusese aprobată de către majoritatea captivă a Parlamentului încă de la începutul lunii Mai. Se înțelege că acestea vor fi conferite de nimeni altul de către finul…, pardon!, președintele Parlamentului, Andrian Candu.

Puțină decență, domnilor parlamentari, căci pentru asta nu se plătește impozit!

Fără să exagerăm, Republica Moldova este singura țară de pe glob cu cele mai multe distincții oficiale și cei mai mulți beneficiari ai acestora, raportat, firește, la numărul de locuitori. Oricine înțelege că noile distincții instituite de către Parlament sunt o nouă formă de ”mită oficializată”, avînd, în viziunea și intenționalitatea inițiatorilor, și menirea de a contracara sau a se suprapune ordinelor și medaliilor conferite legal și în virtutea prerogativelor de către Președintele țării. Se înțelege că născocirea de către Parlament a acestor ultime trei distincții are și țintă electorală de perspectivă. Ca să dea greutate oferirii acestor distincții, finul…, pardon!, președintele Parlamentului, Andrian Candu, i-a oferit și celebrului Eugen Doga ” Medalia Democraţiei”, cu prilejul Zilei Independenței.

Să fim serioși, cu îndreptățitele și inevitabilelor excepții, ordine și medalii de Stat merită personalități ca Eugen Doga, care, trecînd peste posibile asocieri ale domniei sale cu vreo ideologie de partid, cu demnitate și conștiință de sine, a apreciat faptul că fosta guvernare comunistă i-a recunoscut meritele și talentul universal, acordîndu-i cel de-al doilea Premiu de Stat, în valoare de un milion de lei, în 2008. Maestrul Doga a înțeles ceea ce nici un alt creator moldovean obtuz nu poate pricepe – talentul este destinat universalității, nu unui partid sau altuia, unei rase sau religii anume. Faptul că guvernarea comunistă și chiar Patriarhul Rusiei, Aleksei al II-lea, i-au conferit premii demonstrează receptivitatea pozitivă a talentului său de factură mondială. Totodată, pe lîngă Doga, merite de Stat mai merită cîțiva plasticieni și o armată întreagă de medici devotați. La aceștia ar trebui să se gîndească guvernanții și parlamentarii captivi!

În rest, decernarea celor mai înalte distincții de Stat trebuie să fie apanajul strict al Președinției, iar mai apoi, fără să se suprapună celor prezidențiale, restul de premii simbolice și restînse pot fi acordate, sub formă de diplome chiar și de Guvern sau Parlament, precum și la nivel de departamente, ministere. Cu pantalonii rupți în cur, morți de foame și cu WC-urile desființate căci nu au ce să mai cace, moldovenii umblă cu medalii la gît și diplome lipite pe frunte!

 

 

Virginia Filip 17.09.2017 - 17:22

Astea sunt metehnele lui Dodon. Obiceiuri comuniste: sa le dam oamenilor laude, in loc de bani si locuri de munca. Noi nu mai vrem asta. Noi vrem sa traim intr-o tara democratica, sa muncim pentru salarii decente, ca doar nu ne hranim cu diplome.