”Imunitatea de grup atinsa pe cale naturală ar insemna cel putin 60.000 de morti”, estimeaza autoritatile belgiene

Autorităţile sanitare belgiene estimează, în baza studiilor de seroprevalenţă, că între 10% şi 20% din populaţia Belgiei va avea anticorpi împotriva virusului SARS-CoV-2 după actualul val doi al pandemiei, o proporția care va ajuta la încetinirea transmiterii virusului, dar va face imposibilă atingerea imunităţii de grup în lipsa unui vaccin, scrie Vineri agenţia EFE, preluată de Agerpres.

„Mai multe modele estimează că, dacă ne-am îndrepta către o imunitate de grup doar pe cale naturală, am avea în ţara noastră cel puţin 60.000 de morţi”, adică un număr al deceselor de 4,3 ori mai mare decît cele 13.891 înregistrate pînă în prezent în Belgia, a declarat, Vineri, la o conferinţă de presă, purtătorul de cuvînt al Comitetului tehnic belgian de combatere a pandemiei COVID-19, Yves van Laethem.

„Prin urmare, unica opţiune este să aşteptăm un vaccin bun, să limităm contactele şi să respectăm măsurile”, a completat acesta. El a confirmat opiniile conform cărora pentru o imunitate de grup este necesar ca 60-70% din populaţie să aibă anticorpi.

Pe de altă parte, subliniază expertul belgian, nu se ştie încă în ce măsură şi pentru cît timp persoanele vindecate de COVID-19 sunt protejate de anticorpii dobîndiţi pe cale naturală, iar procentajul persoanelor care au anticorpi variază de la o regiune la alta în funcţie de cît de mult au fost afectate de epidemie şi, în orice caz, „imunitatea de grup nu înseamnă dispariţia virusului în sine”.

„Eradicarea virusului necesită, în primul rînd, ca unicul rezervor (de infectare) să fie cel uman, dar ştim că există şi un rezervor animal”, aşadar vaccinul va fi oricum necesar, mai remarcă Yves van Laethem.

În concluzie, notează el, imunitatea naturală de grup nu poate fi obţinută fără vaccin „decît dacă suntem dispuşi să plătim un preţ extrem de ridicat în vieţi omeneşti şi al distrugerii sistemului sanitar”.

Belgia are 1.232 de noi cazuri de COVID-19 la 100.000 de locuitori în ultimele 14 zile, una dintre ratele cele mai ridicate din Europa, astfel că la sfîrşitul lunii Octombrie a intrat din nou în lockdown, cu toate restricţiile privind deplasările şi contactele sociale aplicate în timpul valului epidemic din Primăvară. Şcolile vor fi redeschise Luni, după două săptămîni de vacanţă prelungită din cauza epidemiei.