ILAN SHOR PRIMESTE ALTE 30 DE ZILE DE AREST

Judecătoria Buiucani a prelungit cu 30 de zile mandatul de arest pe numele lui Ilan Shor. Procurorii au declarat că această deciziei era așteptată, având în vedere argumentele aduse în fața instanței. Pe de altă parte avocații consideră neîntemeiată această decizie.

Judecătoria Buiucani a prelungit cu 30 de zile mandatul de arest pe numele lui Ilan Shor.

Atunci când a ieșit din sala de judecată Shor a declarat că „aceasta nu este justiție, ci o presiune cinică”.

Pe de altă parte procurorul Andrei Băieșu afirmă că „este o reținere așteptată, iar toate motivele care au stat la baza demersului au fost bine argumentate de către organul de urmărire penală. Considerăm că este necesară menținerea acestei măsuri preventive, având în vedere acțiunile care sunt în derulare. Cât privește investigația de caz, am avansat destul de mult și sper să expediem în scurt timp prezentarea cauzei în instanța de judecată” a declarat procurorul.

Avocații inculpatului susțin că decizia instanței încalcă mai multe practici judiciare. „Este o încheiere neîntemeiată a instanței, care se bazează pe aceleași probe care au fost aduse la aplicarea acestui arest și vine în flagrantă contradicție cu practica constantă a CEDO, dar și Hotărârile plenului Curții Supreme de Justiție, unde se spune că trebuie să fie aduse probe noi. Nici o probă nouă nu a fost adusă. Argumentele au fost „potențialele riscuri de eschivare de la urmărirea penală”. Lucruri neadevărate, fiindcă Ilan Shor a colaborat cu urmărirea penală, a dat declarații și totul ce s-a afirmat este pur declarativ fără nici un suport probant”, afirmă unul din avocați.

„Noi am prezentat un document care trebuia să completeze netemeinicia arestului și anume am venit cu constatarea unei clinici specializate din Israel, despre faptul că Ilan Shor se află de mai mulți ani la evidență, în legătură cu boala sa cronică. El are nevoie de supraveghere și investigare permanentă a medicilor. Medicii indică faptul că în cazul aceste boli nu este indicată aflarea în arest. Totuși, instanța nu a luat în considerație acest argument, precum și celelalte invocate de apărare.  Anterior, Ilan Shor s-a aflat sub urmările judiciară și nu a fost încălcată nici o condiție impusă. Noi considerăm că instanța a emis o decizie nemotivată și a încălcat tot ce putea fi încălcat. Vom depune o cerere de recurs la Curtea de Apel”, consideră celălalt avocat al lui Ilan Shor.

Aminitim că pe 24 iunie 2016, instanța a emis primul mandat de arest pentru 30 de zile pe numele lui Ilan Shor, care este învinuit de infracțiunea de spălare de bani și escrocherie în proporții deosebit de mari în perioada de deținere a funcției de președinte a BEM.

Sursa: agora.md