IGOR DODON A CONVOCAT PREZIDIUL FEDERATIEI DE SAH A R. MOLDOVA

În calitate de Președinte al Federației de șah al Republicii Moldova, Igor Dodon a convocat prezidiul Federației de Șah a Moldovei.

În cadrul ședinței, membrii FŞM au făcut bilanțul activității pentru anul curent și au fixat prioritățile pentru anul viitor, precum și au abordat subiecte cu privire la participarea șahiștilor noștri la diverse campionate atît mondiale cît și Europene.

Șeful statului a menționat că în anul 2017 au fost organizate 32 de competiții naționale iar șahiștii noștri au participat la 24 de competiții internaționale, la care au înregistrat mai multe rezultate frumoase, prezentînd doar unele din ele:

Ianuarie - Nichita Morozov devine Maestru International la șah;

Aprilie - Andrei Macovei a devenit campion mondial la şah clasic între elevi în categoria de vîrstă pînă la 17 ani, iar Stanislav Cebotari - campion mondial la şah blitz între elevi în categoria de vîrstă pînă la 11 ani;

Iunie - Vladimir Hamiţevici devine Mare Maestru Internațional iar Ivan Schiţco, la 14 ani, devine Maestru FIDE;

August - marele maestru Viorel Bologan a devenit campion mondial la şah rapid în cadrul celei de a patra ediţii a Campionatului mondial la jocuri intelectuale, care s-a desfăşurat în oraşul Doha (Qatar). Tot în luna august, echipa Moldovei s-a clasat pe locul 4 la Campionatul European pe echipe de tineret iar marele maestru Dmitrii Svetushkin a ocupat locul II la turneul internațional din Barselona, Spania;

Octombrie – Campioana Republicii Moldova, Gîtu Paula-Alexandra a cucerit medalia de argint la Campionatul mondial la șah blitz între tineret pînă la 18 ani;

Recent Vasile Sanduleac s-a învrednicit de Categora “C” la arbitraj ca arbitru internaţional, care la moment este unică în țara noastră.

Președintele țării a spus că țara se mîndrește cu sportivii moldoveni care au obţinut performanțe dorindu-le succes în continuare.

De asemenea, în cadrul ședinței, membrii prezidiului au aprobat calendarul acţiunilor sportive naţionale şi internaţionale a Federației de Șah pentru anul 2018, lista Lotului Național la șah a Republicii Moldova și regulamentul de desfășurare a Campionatului Republicii Moldova 2018. A fost fixată desfășurarea Galei Laureaților Federației de Șah 2017, la data de 22 decembrie, curent. Totodată, s-a discutat necesitatea realizării mai multor programe de dezvoltare a șahului și de susținere a tinerilor șahiști.

”În calitate de Președinte al Federației de șah a Republicii Moldova voi continua să promovez consecvent acest joc intelectual vechi cu ajutorul căruia au fost educate generații întregi. Obiectivul nostru şi, în primul rînd, al meu în calitate de conducător al Federației, este să creăm toate condițiile necesare, pentru ca Republica Moldova să fie cunoscută în lumea întreagă ca o ţară-şahistă de valoare”, a concluzionat Președintele Federației de șah.

Serviciul de Presă al Preşedinţiei R. Moldova