„GUVERNUL VREA SA AIBA ORGANIZATII DE BUSINESS PUTERNICE, DAR NU LE DEZVOLTA DESTUL”

Crearea platformelor de lucru pentru dialogul public privat orientat spre dezvoltarea businessului în Moldova a servit ca motiv pentru organizarea Forumului Asociațiilor de Suport în Afaceri. Mai mult de 50 de leaderi ai asociațiilor de business locale, oficiali ai Guvernului, reprezentanți ai organizațiilor donatoare și experți străini au luat parte la discuții.

Printre vorbitorii-cheie a fost Christian Gessl, coordonatorul activităților ce țin de asigurarea dialogului public-privat (DPP) din cadrul proiectului East Invest 2, din care face parte și Moldova. El a explicat de ce avem nevoie de organizații de susținere a afacerilor (Business Support Organizations, BSO), cum ar trebui să aibă loc un dialog corect dintre conducere și mediul de afaceri, cum trebuie susținuți antreprenorii din țara noastră și ce ne așteaptă în viitor dacă vom merge pe calea refomelor.

„Avem foarte multe, sute, alte ori chiar mii de IMM-uri care nu pot ajunge de sine stătător la Guvern, ci au nevoie de schimbări de legislație sau de mediu. Ele trebuie să fie reprezentate de organizații de membri de afaceri, care să le protejeze interesele și să discute cu Guvernul problemele lor”

Guvernul este cointeresat să aibă organizații de business puternice, dar nu face destule ca să le dezvolte, deocamdată. Aici intervin organizațiile donatoare, aveți aici un program PNUD care dezvoltă un organizațiile de business, programe USAID și UE. Dintre ele face parte și East Invest 2 unde avem activități de dialog între public și privat și traininguri pe diferite aspecte”.

Cît de bine a evoluat Moldova în dezvoltarea și implementarea reformelor structurale după semnarea Acordului de Asocirere?

„Percepția generală e că se mișcă ceva în direcția corectă, dar încet. Vedem o mulțime de plîngeri din partea companiilor, fiindcă ele cred că procesul nu se mișcă destul de repede, că totul trebuie făcut mai bine, într-un mod mai strategic. Cred că țara are nevoie de mai mult timp pentru a o face, e un pachet mare de reforme, schimbări majore. Aveți nevoie de capacități adiționale pentru toate aceste schimbări. Noi vedem că toate țările luptă cu asta, fiincă sînt multe de făcut. Businessul de obicei crede că va continua pe vechi, însă trebuiesc schimbări”.

„Situația politică în Moldova a trecut prin multe schimbări și guvernul s-a schimbat de multe ori, iar de obicei asta nu ajută foarte mult reformelor. De fiecare dată cînd trebuie să faceți un lucru, trebuie să reușiți pînă ei încep schimbările

„O mare parte din reticență vine de pe vremea sovietică, cînd erau forțați să intre în colhozuri sau să contribuie cuiva pentru ceva. Acum nu mai vrem asta, vrem să fim liberi și să ne rezolvăm singuri problemele. În multe cazuri nu vedem beneficiile, dar nici organizațiile de business nu pot să explice care le sînt plusurile. Așadar, este și lucrul nostru, ca printr-un seminar specific să spunem cum să tratezi membrii, cum să inviți și să păstrezi membrii, cum să vorbești și să lucrezi cu ei”.

„Sînt vremuri bune în viitorul Moldovei, doar că reformele trebuie făcute”.

Felicia NEDZELSCHI (agora.md)