GAZODUCTUL IAȘI-UNGHENI-CHISINAU VA FI INAUGURAT DE ZIUA INDEPENDENTEI

Gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău urmează să fie inaugurat pe 27 august, cînd este marcată Ziua Independenței Republicii Moldova. Despre aceasta a anunțat premierul Ion Chicu, care a spus că a remis în adresa premierului român, Ludovic Orban, o invitație să participe la acest eveniment.

„După cum cu toții știm, 27 august este Ziua națională a Republicii Moldova, Ziua Independenței. Și vreau să vă spun că în acest an avem un motiv suplimentar de bucurie, pentru că în acest, în preajma sărbătorii Independenței Republicii Moldova, a fost dat în exploatare un obiectiv al infrastructurii energetice al țării, care va consolida foarte mult independența statului nostru. Și este vorba despre gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău”, a declarat Ion Chicu în debutul ședinței Guvernului.

Potrivit premierului, este un proiect care are obiectiv principal să sporească securitatea energetică a Republicii Moldova. „Cu această ocazie, vreau să aduc mulțumiri României, Guvernului României, poporului României pentru suportul masiv pe care l-am avut în implementarea acestui proiect”, a notat șeful executivului.

Premierul a menționat că gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău înseamnă mai multă securitate energetică pentru Republica Moldova, o alternativă reală pentru aprovizionarea cu gaze naturale a țării în diferite circumstanțe. „Din păcate, în ultimii 10-15 ani au fost situații în care situația energetică, și în cazul de față vorbim de asigurarea cu gaze naturale, a fost sub mare risc. De aceea, acest gazoduct poate servi pe viitor ca o soluție în situații dificile, cînd traseele tradiționale de aprovizionare cu gaze naturale întîmpină probleme”, a mai spus prim-ministrul.

Interconectarea Republicii Moldova cu sistemul de gaze naturale din România este o prioritate pe agenda de securitate energetică a țării. Diversificarea căilor de acces cu surse alternative de resurse energetice va avea un impact pozitiv direct asupra populaţiei prin creşterea securităţii energetice a ţării şi asigurarea accesului la piețele libere și concurențiale de gaze naturale.

Gazoductul Ungheni-Chișinău a presupus construcția unei conducte de transport de gaze naturale în lungime de 120 km cu trei stații de predare a gazelor naturale, una în Ungheni și două în Chișinău, dar și dotarea centrului de dispecerat și dirijare de la Ghidighici. Rețeaua de transport de gaze naturale pe ruta Ungheni-Chișinău reprezintă cea de-a doua etapă a proiectului de interconectare Iași-Ungheni-Chișinău. Prima etapă, construcția gazoductului Iași-Ungheni, a fost finalizată în iulie 2014.

Sursa: IPN