FARISEISMUL DIN SPATELE „SCANDALULUI” JURNAL TV

Un alt tip de compromitere a imaginii Moldovei în contextul parcursului pro-european

Autor: Mihai CONŢIU

Pe data de 13 Ianuarie, o cifră extrem de preţioasă pentru Mihai Ghimpu, 9 reţele de cablu au încetat să mai transmită postul de televiziune JurnalTV, precum şi RTR-Moldova şi AccentTV. SunTV, care este o companie lider în domeniu, a transferat aceste posturi de la pachetul de bază la altele mai scumpe. În aparenţă, acest lucru nu trebuie să ne mire în condiţiile economiei de piaţă.

Dacă, de exemplu, JurnalTV este un post atît de popular şi îndrăgit, atunci orice telespectator dependent de această televiziune îşi va cumpăra pachetul în care este inclus şi acest post. De cealaltă parte, compania de transmitere prin cablu este justificată să ia măsuri de sporire a profiturilor pe seama popularităţii posturilor de televiziune pe care le transmite. Doar acesta-i capitalismul, nu?

Chestiunea în sine dă de gîndit în condiţiile uriaşului scandal de autovictimizare declanşat de către JurnalTV, iar asta prin proteste publice, plîngeri adresate ambasadelor occidentale de la Chişinău, UE etc.

Amploarea protestelor celor de la JurnalTV ne face să ne gîndim şi la varianta următoare: Cineva putea să conceapă sistarea transmiterii acestor posturi în pachete sociale, adică mai ieftine, deoarece era convins că JurnalTVşi comuniştii, care controlează AccentTV, vor internaţionaliza cazul.

JurnalTV îl acuză pe Vlad Plahotniuc că ar sta în spatele acestei decizii. Se pune întrebarea: Ce interes ar avea Plahotniuc să le ofere un astfel de cadou mediatic sponsorilor postului JurnalTV,Viorel şi Victor Ţopa, percepuţi ca adversari de-ai săi?

Totuşi, nu putem exclude cu totul varianta că prin acest demers s-a urmărit compromiterea imaginii R. Moldova în contextul parcursului pro-european. Loviturile pot veni de oriunde şi se vor amplifica la maxim tocmai spre a împiedica R. Moldova să semneze Tratatul de Asociere cu UE. De ce JurnalTVa internaţionalizat pînă la isterie un caz care ţine mai curînd de relaţiile comerciale dintre două companii private?

Din cîte se ştie, chiar dacă este vorba despre un „steag străin”, JurnalTV a fost conceput şi finanţat de către România. Ulterior, în posesia acestuia au intrat controversaţii oameni de afaceri Viorel şi Victor Ţopa, care sunt şi condamnaţi penal în R. Moldova. Rivalitatea dintre aceştia şi Vlad Plahotniuc este obositor de cunoscută. S-a ajuns pînă acolo încît la JurnalTV nu vezi decît filme şi obsesivul subiect Plahotniuc.

Paranoia mediatică este atît de galopantă încît fostul post de televiziune NIT al comuniştilor este o metaforă pe lîngă JurnalTV. Viorel şi Victor Ţopa, prin intermediul „Anti-mafiei” lui Sergiu Mocanu şi al postului JurnalTV, sunt capabili să se alieze cu oricine doar spre a-l înfrînge pe Plahotniuc. Acum comuniştii chiar au devenit o miză, o speranţă pentru ei. Nu este lipsit de semnificaţie faptul că şi postul controlat de PCRM, AccentTv, „a fost conceput” să fie în aceeaşi situaţie cu JurnalTV.

Pentru ca ridicolul să ajungă la apogeu, tocmai comuniştii sunt cei care au cerut convocarea, Luni, 20 Ianuarie, a unei sesiuni extraordinare a Parlamentului pentru a se discuta situaţia în cauză. Mai mult decît atît, spre a se amplifica şi mai mult aşa-zisul atentat la libertatea de exprimare, comuniştii au avut pretenţia să fie audiaţi preşedintele Consiliului Coordonator al Audiovizualului, Marian Pocaznoi, procurorul general, Corneliu Gurin şi directorul Serviciului de Informaţii şi Securitate, Mihai Balan. La şedinţă mai fiind invitaţi reprezentanţii misiunilor diplomatice de la Chişinău şi reprezentanţii societăţii civile.

Astfel, JurnalTV, prin intermediul PCRM, a transformat, o relaţie contractuală divergentă dintre două societăţi într-o chestiune de amploare naţională şi internaţională. Ceea ce trebuia să fie un circ în toată regula în Parlament s-a transformat în ceea ce s-a numit apogeul „revoluţiei de catifea” a comuniştilor, adică într-un eşec. Şedinţa Parlamentului nu a mai avut loc din lipsă de cvorum. Pur şi simplu, deputaţii coaliţiei de guvernare au boicotat şedinţa şi bine au făcut.

Situaţia ridicolă în care s-a pomenit postul JurnalTV este dată de faptul că a ajuns să fie susţinut tocmai de către comunişti, cei mai mari inamici ai libertăţii de exprimare. Amintiţi-vă de ameninţările lui Iurie Munteanu la adresa unei jurnaliste în incinta Parlamentului, de eliminarea transmiterii TVR1 cînd erau la guvernare, de faptul că PRO TV Chişinău a scăpat de o iminentă interzicere doar datorită existenţei protestelor din 7 Aprilie 2009 etc.!

Dincolo de ipoteza că cineva i-a provocat intenţionat pe cei de la JurnalTV şi pe comunişti, totuşi, JurnalTV, prin mijloace mai subtile, a făcut jocul anti-european al comuniştilor, socialiştilor şi Rusiei deoarece nu şi-a rezolvat problema pe cale amiabilă, pe plan intern, cu şi prin intermediul instituţiilor abilitate.Avem suficiente motive să bănuim că Viorel şi Victor Ţopa sunt suficient de disperaţi spre a recurge la orice, inclusiv la metode de sabotare a parcursului pro-european al ţării.

„Solidarizarea de breaslă”

Este revoltătoare şi chiar scîrboasă des invocata solidarizare de breaslă. Noi, cei de la „Moldova Suverană”, fireşte că ne solidarizăm moral cu absolut orice jurnalist sau trust de presă care sunt atacaţi sau sancţionaţi pe nedrept de către politicienii de la Putere.

JurnalTV, de exemplu, invocă solidaritatea breslei publicistice, dar ei cu cine se solidarizează? S-a solidarizat cumva JurnalTV sau „Jurnal de Chişinău”cu noi cînd am fost agresaţi efectiv şi pe nedrept, ilegal de Putere? Dimpotrivă, avem temei să credem că s-au bucurat în rînd cu „Timpul”, „Literatura şi Arta” etc.

De pildă, JurnalTV şi PublikaTV au rubrici de „revistă a presei”. Răutatea personală flagrantă şi neprofesionalismul de tip provincial al realizatorilor acestor rubrici ajung pînă acolo încît pentru ei „Moldova Suverană” nu există. Ca şi multe altele asemănătoare, de exemplu, mai există un portal intitulat „Ştiri.md”. În acest portal informativ sunt enumerate titlurile, chipurile, tuturor ziarelor sau posturilor naţionale. Bineînţeles că „Moldova Suverană” nu există, dar bine că măcar ştim că există publicaţia „Machiaj.md”. Toţi aceştia nici măcar nu realizează cît de ridicoli şi de pierduţi într-un sovietism primitiv sunt!

Cu toate acestea, noi, cei de la „Moldova Suverană”, ne bucurăm sincer că există ziare ca „Timpul”, „Jurnal de Chişinău”, „Literatura şi Arta” etc., indiferent de faptul că aceste publicaţii ne-au dorit dispariţia. Noi înţelegem mai bine decît ei necesitatea existenţei acestor publicaţii. De bine, de rău, spre deosebire de publicaţiile amintite, ziarul nostru este cunoscut în toate localităţile din R. Moldova, iar faptul că oamenii se abonează la el în număr sporit înseamnă enorm. Cum să nu te gîndeşti cu recunoştinţă la acel om care, din puţinul lui, se duce la Poştă ca să plătească un abonament la ziarul nostru? Poate că şi acesta este unul din motivele meschinăriei celor care solicită cinic solidaritate de breaslă fără ca ei să fie capabili de aşa ceva. Despre morală sau profunzimi…, nici vorbă! Cam asta-i eterna poveste cu jurnalismul la noi. Doar uşurime, anticultură, antigramatică, partizanat brutal, răutate, prefăcătorie şi ură de gaşcă. Dar aşa trăim.