EXPLICATIE PENTRU CERCUL VERDE DIN OUL FIERT

Cînd faceţi ouă fierte, este posibil să observaţi un inel verde în jurul gălbenuşului. De ce a apărut? Cît de sănătos e să mănînci un astfel de ou? Dacă fierbem ouăle prea puţin, rămîn prea moi, dacă le lăsăm mai mult, au un cerc verde în gălbenuş. Acest inel este o dovadă a faptului că ouăle au stat în ibric un pic mai mult decît trebuie. Explicaţia ştiinţifică pentru acest fenomen este destul de simplă: cercul este rezultatul unei reacţii chimice între hidrogen sulfurat şi fier. Ca urmare a efectului căldurii, hidrogenul sulfurat prezent în albuşul de ou va reacţiona cu fierul din gălbenuşul de ou, ceea ce duce la formarea de sulfură de fier. Deci inelul verde este sulfură de fier. Prezenţa acestei substanţe nu înseamnă că ouăle nu sînt bune de mîncat, nici că ar prezenta vreun pericol pentru sănătate, încheie santeplusmag.com, preluat de www.doctorexpres.ro.