EXCESUL DE GREUTATE IMBATRINESTE CREIERUL

Creierul persoanelor supraponderale sau obeze îmbătrîneşte mai repede. Această constatare aparţine cercetătorilor de la Universitatea din Cambridge, Marea Britanie.

473 de persoane cu vîrste cuprinse între 20 și 87 de ani, au fost urmărite în cadrul studiului. Experții au observat în special substanţa albă, ţesutul creierului în care se înregistrează îmbătrînirea accelerată. Această bibliotecă de miliarde de cabluri permite fluxului de informații să circule între diferite părți ale creierului nostru. Concluzia cercetătorilor a fost că există o diminuare a materiei albe la persoanele supraponderale, în comparaţie cu subiecţii cu greutate normală. O persoană cu exces de greutate în vîrstă de 50 de ani are un volum de substanță albă comparabil cu cel al unei persoane în vîrstă de 60 de ani, ceea ce sugerează o diferență de îmbătrînire a creierului de 10 ani. De asemenea, studiul explică faptul că această diferență care leagă materia albă şi vîrsta creierului este deosebit de semnificativă în cazul participanților de vîrstă mijlocie (50 de ani), sugerînd o vulnerabilitate a creierului la excesul de greutate în acest moment de viață.

„Acesta este un punct de plecare care ar trebui să ne permită să explorăm în continuare efectele greutăţii, dietei și activităţii fizice asupra creierului și memoriei”, spune Sadaq Farooqi, care a participat la studiu. Cu toate acestea, Lisa Ronan, unul dintre autorii studiului, a declarat că nu e clar de ce obezii sau supraponderalii au avut un declin mai rapid în materia lor albă. E dificil, în prezent, să se poată determina dacă obezitatea este cauză sau consecință.

Sursa: doctorexpres.ro