EXCEPTIONALA PROPUNERE LOGICA A LUI USATII

Urmează momentul adevărului pentru absolut toţi liderii politici opozanţi ai actualei guvernări

Autor: Mihai CONŢIU

Recent, Renato Usatîi, liderul formaţiunii politice Partidul Nostru a lansat o soluţie extrem de simplă şi logică, dar şi definitorie, cu care credem că i-a prins cu pantalonii în vine pe cam toţi liderii politici adversari ai actualei Puteri. Nici unul dintre ei nu are dreptul să se eschiveze şi să spună că Usatîi le-a aruncat o provocare, căci aceasta le pune la grea încercare nobleţeaa sau sinceritatea declaraţiilor pe care le-au făcut pînă acum. La urma urmei, ideea lui Usatîi nu este doar surprinzător de practică şi necesară, ci şi de bun simţ elementar de care politicienii opozanţi trebuie să dea dovadă.

Iată ce propune Usatîi cu privire la desemnarea unui viitor candidat la Preşedinţie din partea tuturor partidelor care se declară în opoziţie faţă de actuala guvernare!

Potrivit lui, aceste partide ar acumula, din primul tur, 75-80% din voturile alegătorilor, dacă se vor întruni doar cîteva condiţii elementare. Astfel, candidatul trebuie să prezinte un proiect de Decret prezidenţial format din trei puncte, care va fi semnat imediat ce va fi învestit în funcţia de Preşedinte al ţării şi prin care va dizolva Parlamentul, va dizolva Curtea Constituţională şi va numi data alegerilor parlamentare anticipate.

Simplu ca bună-ziua! Doar asta aşteaptă şi întreaga societate! Doar asta spun că-şi doresc şi toţi liderii partidelor care contestă actuala guvernare şi actuala componenţă a Parlamentului! Grea încercare pentru toţi, iar aici ne gîndim la Andrei Năstase, la Maia Sandu, la Igor Dodon, la ce a mai rămas din PLDM şi la celelalte partide de opoziţie. Primii trei sînt cei mai vizaţi. Dintre aceştia, cele mai mari şanse pare să le aibă Dodon. Oricîte suspiciuni ar fi îndreptate spre Dodon de către cei care cred că ar face anumite jocuri, trebuie să recunoaştem PSRM este cel mai puternic motivat să-şi dorească declanşarea alegerilor parlamentare.

Dacă propunerea lui Usatîi va fi pusă în practică, atunci fiţi siguri că o astfel de coaliţie cu un candidat unic ar echivala cu un tăvălug care i-ar mătura şi strivi definitiv pe actualii guvernanţi. Să nu subestimăm deloc importanţa acestei coaliţii-tăvălug mai ales că acesteia i se va alătura năvalnicul politician Usatîi, iniţiatorul acestui procedeu electoral!

Acum urmează să constatăm, fără alte dubii, sinceritatea declaraţiilor făcute pînă acum de Năstase, Sandu sau Dodon. Tot acum, vom constata puterea acestora de a renunţa la orgolii şi dorinţe meschine de a se vedea ocupînd fotoliul decorativ de preşedinte al ţării. Practic, ideea genial de simplă a lui Usatîi pune tuturor pe tavă posibilitatea concretă de a elimina definitiv de la guvernare actuala clasă politică impopulară, abuzivă, coruptă şi urîtă de tot poporul.

Numai dacă se vor uni şi vor găsi consens în desemnarea unui candidat unic la Preşedinţie, indiferent de culoarea lui politică, abia atunci vom putea vorbi despre o oarecare „oră astrală a RM”, despre unitatea atît de des invocată de ei, dar şi despre punerea în practică a sintagmei „prin noi înşine, pentru noi înşine”! Punerea în aplicare a iniţiativei lui Usatîi exclude din start orice presiuni sau influenţe externe, fie româneşti, fie americane, ruseşti sau altele.

Pe de altă parte, fiind vorba despre anumite „interese externe”, nu excludem că ar putea să existe sau să se declanşeze tot felul de presiuni, dezinformări, speculaţii gratuite, dar nocive şi ireale, ori alte denigrări a acestui demers de-a dreptul formidabil de practic. Afirmăm aceasta deoarece ştim că sînt destui cei care nu admit că moldovenii ar putea să-şi rezolve de unii singuri adevăratele probleme majore ale ţării.

Acum ori niciodată! Nici un lider de partid nu trebui să dea dovadă de cea mai mică urmă de frustrare din cauză că această iniţiativă îi aparţine lui Usatîi, ci trebuie să şi-o asume în numele interesului naţional, în numele tuturor cetăţenilor acestei ţări! Răsturnarea acestei guvernări e la îndemîna lor, nu trebuie decît să şi-o dorească! Vor trece aceste test simplu, dar major, decisiv şi definitoriu pentru ei? Vom vedea!