Erdogan devine mai conciliant cu Merkel

Schimbare de ton a Președintelui turc, Recep Erdogan, într-o videoconferință pe care a avut-o Vineri cu cancelarul german Angela Merkel, pe care a asigurat-o de bunele sale intenții în relațiile cu Uniunea Europeană și i-a lăudat eforturile pentru a face ca relația Ankara – UE să funcționeze. Mesajul „de pace” cu UE este transmis de Președintele turc în ziua în care UE a terminat de alocat toți banii pe care îi datora Turciei pentru că a acceptat să găzduiască refugiați pe teritoriul său, în virtutea unui acord încheiat în 2016, un acord de care Turcia a fost acuzată adesea că se folosește pentru a șantaja blocul comunitar.

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a asigurat-o pe Angela Merkel că doreşte să deschidă o nouă pagină în relaţia cu Uniunea Europeană și i-a mulţumit pentru contribuţiile sale „constructive” şi eforturile în favoarea relaţiilor Turcia-UE, potrivit unui comunicat al Președinției turce, citat de AFP.

„Există o nouă fereastră de oportunitate” pentru a consolida relaţiile Turcia-UE, dar unele ţări încearcă să „creeze o criză” pentru a perturba această „agendă pozitivă”, se arată în comunicatul Președinției turce, care nu menţionează însă numele acestor ţări.

Relaţiile Turciei cu Grecia şi Cipru, dar şi cu Franţa, traversează de luni de zile o perioadă dificilă.

Liderii UE, reuniţi săptămîna trecută la Bruxelles, au decis să impună sancțiuni Turciei pentru „acţiunile şi provocările sale unilaterale” în apele Mediteranei de Est, bogate în zăcăminte de gaze şi unde Ankara contestă delimitarea frontierelor maritime prin efectuarea de lucrări de explorare, precizează AFP, preluată de Agerpres.

Afirmînd că intențiile Turciei sunt „constructive”, Preşedintele Erdogan a acuzat Grecia că refuză să negocieze.

El a cerut, de asemenea, revizuirea acordului încheiat în 2016 între UE şi Turcia privind migranţii, revizuire care ar fi, în opinia sa, „cheia unei agende pozitive cu Europa”. Acest acord a fost încheiat în urma crizei migraţiei din 2015, odată cu sosirea a peste un milion de refugiaţi în Europa. Turcia a acceptat atunci revenirea pe teritoriul său a tuturor noilor migranţi sosiţi în insulele greceşti, inclusiv a solicitanţilor de azil precum sirienii care fugeau de războiul de acasă, în schimbul plăţii unui ajutor de 6 miliarde de euro destinat îmbunătăţirii condiţiilor de viaţă a celor 3,6 milioane de refugiaţi pe care îi găzduieşte.

Din acel moment, Ankara a fost acuzată în mod regulat că şantajează ţările europene invocînd chestiunea migranţilor.

Uniunea Europeană a terminat Joi de alocat Turciei întreaga sumă promisă de şase miliarde de euro.