Diana Polisciuc si visul american

Interviu realizat de Cristina Berdeu, studentă la Jurnalism, USM

Diana Polisciuc este din Republica Moldova, are doar 23 de ani și o mulțime de vise, este pasionată de lucruri și împrejurări noi. Fiind în căutarea unui trai mai bun, atrage de la sine şi multe provocări, incertitudini și experiențe mai mult sau mai puțin placate.

Cum ai ajuns în S.U.A?

Diana Polisciuc: Eram studentă în anul 2 la Facultatea de Finanțe, Bănci și Contabilitate, la Universitatea Liberă Internaţională din Moldova, cînd am aflat de programul Stud and Travel, programul cu ajutorul cărui poți călători și să vezi multe locuri noi, să acumulezi noi cunoștințe și experiențe.

Ce te-a determinat să iei decizia să pleci în Statele Unite?

Diana Polisciuc: Primul lucru pe care l-am simțit cînd am auzit de acest program a fost curiozitatea, deși inițial nu i-am acordat prea multă atenție. Ulterior m-am gîndit că ar trebui să profit de toate oportunitățile pe care viața mi le scoate în cale, ca în final să realizez că un astfel de program poate fi experiența vieții mele. Să trăiesc o Vară pe cont propriu la capătul celălalt al lumii, să mă duc în necunoscut și să îmi testez limitele.

Povestește puțin despre zona în care ai fost și cum ai ales locația respectivă?

Diana Polisciuc: Despre Myrtle Beach sunt multe lucruri curioase de povestit. Situat pe malul Oceanului Atlantic, in statul Carolina de Sud, Myrtle Beach este orașul prețurilor blînde și a cîmpurilor de golf. Cererea de forță de muncă ieftină crește foarte mult în timpul sezonului estival. De aceea, studenții își pot găsi aici un job destul de ușor în timpul Verii. Oceanul Atlantic – foarte cald, clima – caldă și umedă, palmieri la tot pasul, distracții mai multe decît farmacii și magazine alimentare. Aici găsești Broadway, un spațiu imens, amenajat cu tot felul de distracții, magazine și fast-fooduri. Aici se găsesc mii de localuri unde se găteşte mîncarea preferată a americanilor: sandwich, burgeri, smoothies, fries, onion rings – foarte gustos și catastrofal de nesănătos.

Cum te-ai decis să rămîi în State chiar dacă ți-a expirat viza?

Diana Polisciuc: După ce am petrecut o Vară la malul Oceanului Pacific, după ce am întîlnit o mulțime de oameni noi, care tot așa au venit să-și încerce norocul și să vadă lumea, eram plină de energie și dorințe de a învăța locuri noi, după atîtea evenimente frumoase am înțeles că niciodată nu voi putea renunța la această țară. Știam că este o decizie după care viața se va schimba radical, fiindcă o dată cu locurile şi experienţele noi pe care le-am trăit, după plecarea în afara ţării, lumea mea s-a extins. Traiul peste hotare m-a determinat să caut în permanenţă experienţe noi şi să nu mă mai mulțumesc cu puțin. Am devenit pentru totdeauna dependentă de explorări și am înțeles că nu mai sunt căi de întoarcere. Am știut că lumea este mare, dar abia cînd am ajuns în colțurile ei îndepărtate am realizat cît de uimitoare este, înţelegînd că nu voi mai putea renunța niciodată la străinătate, care pînă la urma a devenit foarte apropiată sufletului.

Ce ai mai învățat și ce experiențe noi ai mai căpătat în străinătate?

Diana Polisciuc: Am avut parte de foarte multe provocări și experiențe mai mult sau mai puțin plăcute, aşa cum este căutarea unui nou job și gazdă, pregătirea actelor care să-mi permită să lucrez legal în State. Ba chiar m-am întilnit și cu multe dezamăgiri și trădări din partea prietenilor și a oamenilor despre care credeam că îmi erau destul de apropiați. Abia acum am înțeles că după ce pleci în străinătate și trăiești acolo destul de mult timp totul în jur se schimbă, se schimbă nu doar locul și împrejurările, dar și gîndirea.

Ce planuri ai pe viitor și pe cînd ai de gînd să te întorci acasă?

Diana Polisciuc: De cînd am plecat, viața mea s-a schimbat radical o dată cu experiențele noi pe care le-am trăit și am realizat că viața mea niciodată nu va mai fi la fel ca înainte, cînd trăiam în Republica Moldova. Am descoperit noi orizonturi, am văzut că orice vis poate deveni realitate dacă dorința este mare și dacă depui destul efort. Planurile sunt la fel de mari, cît și posibilitățile pe care mi le oferă aceasta țară. Anul acesta mi-aș dori să schimb statul în care locuiesc acum (Minessota, Nordul S.U.A.). Aș prefera să călătoresc la Sud, ca de exemplu New Jersey, vreau să merg să fac studii, fiindcă aici studiile sunt foarte importante pentru avansarea în carieră și pentru dezvoltarea personală. În ultimul timp am început să confecționez bijuterii hand made, și aș vrea să inițiez o mică afacere, să vînd lucrările mele pe internet. Cît priveşte despre întoarcerea acasă..., încă nu am astfel de planuri, fiindcă în caz că plec din State nu voi mai avea șansa să mă reîntorc, nu mi-aș dori să plec din această țară care îmi oferă atît de multe posibilități pentru creșterea personală.