DESPRE CUM VOR GUVERNANŢII MOLDOVENI SĂ TRIŞEZE UE

Deputaţi la auto-licitaţie

Autor: Mihai CONŢIU

Este de-a dreptul penibil spectacolul aşa-ziselor tentative de cumpărare a unor deputaţi din coaliţia aflată la guvernare în scopul sabotării parcursului pro-european al R. Moldova. Văzînd că a ajuns subiect de dezbatere şi la posturile de televiziune, chiar am regretat că nu am abordat acest subiect încă din prima clipă în care Ion Berlinski mi-a spus că intuieşte că este vorba despre o farsă. Ulterior, temerile noastre s-au reconfirmat oarecum. Dar s-o luăm pe rînd!

Iniţial, iar despre asta am mai pomenit într-un articol precedent, deputatul democrat Valentina Stratan şi liberal-democratul Iurie Chiorescu au dat publicităţii, pe o reţea de socializare, faptul că s-a încercat „cumpărarea” mai multor legislatori, pentru „a lăsa actuala coaliţie fără majoritate”.

„Am fost contactată de o persoană care m-a anunţat că, în Parlament, se va forma, în curînd, o nouă fracţiune din deputaţii care vor fi scoşi de la PLDM, PD şi PLR. Persoana îmi dădea de înţeles ca s-ar dori participarea mea la acest „proiect. Nu e prima dată cînd aud asta. Mă tem că scopul este de a lăsa actuala Coaliţie fără majoritate, ca să nu mai poată vota Acordul de Asociere cu UE şi alte proiecte importante”, a scris doamna Valentina Stratan.

La rîndu-i, deputatul liberal-democrat Iurie Chiorescu scrie şi el următoarele bazaconii: „Intuiam că, în ajunul campaniei electorale, procedeele utilizate de unii „actori politici”, dacă pot să îi numesc astfel, vor lua forma unor acţiuni murdare. După unele evenimente, eram absolut sigur că tentativele de influenţare a opţiunilor mele politice se vor îndesi şi acutiza. De curînd, aceşti ,,actori politici” încearcă să mă convingă să părăsesc partidul. Sînt sigur că acţiuni similare se întreprind şi la adresa altor colegi cu scopul de a ştirbi din integritatea actualei coaliţii şi a compromite parcursul european al ţării noastre”. Scrie fluent şi acest Chiorăscu! Credem că au scris textele împreună cu doamna Stratan aşa cum le-a dictat poetul, scriitorul, eseistul, publicistul şi omul de cultură Vlad Plahotniuc.

Mai apoi, parcă spre a da credibilitate afirmaţiilor celor doi, că există o tentativă de spargere a coeziunii actualei majorităţi parlamentare în scopul deturnării parcursului european al ţării, democrat Iurie Bolboceanu a părăsit fracţiunea PD, iar asta după „o meditaţie profundă şi nelinişti ideologice contradictorii de vreo doi ani” în raport cu „deviaţionismul PD faţă de asumările electorale”. Dacă am fi tîmpiţi cu totul, ar trebui să ne imaginăm că Bolboceanu este un model moral bun de studiat de către studenţi la cursurile de Etică şi Deontologie.

După evadarea lui Bolboceanu din PD, mass-media a fost bombardată cu altă bolboceală – Centrul Naţional Anticorupţie a reţinut un ins, Vitalie Burlacu, fost angajat MAI în perioada cînd Gheorghe Papuc deţinea funcţia de ministru, care a fost surprins că dă cu piciorul într-un protestatar în timpul evenimentelor din 7 Aprilie 2009. O dată cu acesta, a mai fost reţinută şi o madamă misterioasă, căci numele nu i-a fost divulgat.

În contextul acestei „operaţiuni de mare anvergură”, anchetatorii au confiscat suma de 250.000 de dolari. “Banii urmau să fie transmişi unui deputat pentru ca acesta să părăsească fracţiunea parlamentară din care face parte la moment”, a declarat şefului adjunct al Procuraturii Anticorupţie, Adrian Popenco. Fiind mari amatori ai suspansului, procurorii nu au vrut să ne spună numele deputatului care urma să se procopsească tocmai cu un sfert de milion de dolari. Totuşi a transpirat faptul că ar exista o înregistrare audio în care este invocat Anatolie Arhire, deputat al Partidului Liberal-Reformator. Bineînţeles că „onestul” deputat a negat orice implicare. Înregistrare audio? Cînd spui înregistrări audio-video, este ca şi cum ai spune Vlad Plahotniuc.

Statul de drept şi statul degeaba

În orice ţară civilizată din lume, cu excepţia Moldovei, dacă doi deputaţi vin cu declaraţii de tipul celor făcute iniţial de Valentina Stratan şi Iurie Chiorescu, se declanşează un întreg angrenaj de anchete, în scopul depistării corupătorului. Comisii parlamentare sau de Etică îi audiază pe deputaţii cu pricină, le este ridicată temporar imunitatea parlamentară spre a conlucra liber cu procurorii anchetatori etc. I-a întrebat cineva ceva pe cei doi deputaţi? Sigur că nimeni, căci doar sînt imuni!

Mai apoi, politicianul pur Bolboceanu părăseşte PD. Prin analogie, logica elementară ne demonstrează că tocmai declaraţiile celor doi deputaţi îl incriminează din start pe Bolboceanu. Plusînd, chiar îşi imaginează cineva că există vreun deputat din PD care ar fi dispus să părăsească partidul fără permisiunea lui Vlad Plahotniuc? Poate doar cei aflaţi sub ascultarea lui Dumitru Diacov, dar numai că aceştia ar face-o în cu totul alt context.

Mai apoi, pentru ca înscenarea să pară credibilă, sînt reţinuţi cei doi şi anchetatorii confiscă 250.000 de dolari. În toată această tevatură, numele lui Veaceslav Platon este pomenit ca fiind omul din umbră care vrea să spargă alianţa de la guvernare şi să arunce ţara în braţele sufocant de drăgăstoase ale Maicii Rusii. Să reţinem că s-a afirmat că sfertul de milion de dolari ar fi venit, cum altfel?, din Rusia.

Noi nu putem crede nici o iotă că Platon ar fi amestecat în această afacere necurată. Să nu se înţeleagă că îl apărăm tocmai noi, care am fost acţionaţi în judecată de el în cinci procese, pe care le-a pierdut, dar tipul ni se pare mult prea abil ca să fie prins cu astfel de, la urma urmei, găinării. Lui Platon nu i-au dat de capăt nici ucraineni şi nici ruşii, oricît l-au acuzat că este unul dintre cei mai mari şi malefici rideri. Riscăm să afirmăm că autorul acestui scenariu nu poate fi altcineva decît Vlad Plahotniuc. Prea este cusut cu aţă albă din dotarea sa!

Unde-i statul de drept în toată această afacere? Nicăieri! Probabil că va fi convenabil să i se dea o pedeapsă simbolică fostului poliţist, care oricum este compromis prin trecutul lui murdar şi violent din timpul evenimentelor din 7 Aprilie 2009. Unde-i SIS în această afacere? Prin birouri, probabil! SIS este instituţia care trebuia, în primul rînd, să-i opereze, monitorizeze informativ pe deputaţii Stratan, Chiorescu, Bolboceanu şi chiar pe Arhire.

Puţini înţeleg cît de mult ne facem de cacao în faţa UE prin aceste cazuri, iar asta şi prin circul absurd în care vom afla că au fost pedepsiţi doar poliţistul şi muieruşca aceea implicată şi ea. Ştiţi de ce fac aceasta? Pentru că guvernanţii ştiu că UE, pentru o anumită perioadă (nu spunem cît!) va mai închide ochii în faţa unor nelegiuiri nu de dragul guvernanţilor, ci spre binele european al moldovenilor.

Care-i adevărul?

De ce a avut nevoie Plahotniuc să ţeasă un astfel de scenariu? În primul rînd, pentru bani europeni. Plahotniuc nu poate fi subestimat cam de nimeni din Moldova. L-a pus la zid pe Voronin şi l-a făcut arşice chiar şi pe abilul Vlad Filat. Pe Plahotniuc şi pe alţi lideri politici îi vor pune la punct normele şi standardele europene, de care au toate motivele să se teamă ca dracul de tămîie. Noi ştim şi cînd se va întîmpla asta.

Ca o paranteză, vă informăm că fostul prim-ministru al României, Adrian Năstase, nu a înfundat puşcăria din cauza hachiţelor sau răzbunărilor lui Traian Băsescu, ci pentru că a furat din bani europeni şi americani. În acest context, atragem atenţia liderilor politici moldoveni şi îi informăm şi pe cititorii noştri că în UE s-a adoptat legea confiscărilor extinse! Asta înseamnă că indiferent unde-şi ascund banii politicienii şi oligarhii moldoveni prin emisfera occidentală, aceştia vor fi confiscaţi. Singurele locuri sigure în care îşi pot ascunde averile rămîn Rusia şi China.

Revenind la oile noastre, avansăm ipoteza că Plahotniuc este autorul acestui scenariu de cumpărare a deputaţilor din pricina unor legături care se încropesc de la sine. Vehicularea numelui lui Platon şi a faptului că banii ar fi provenit din Rusia sînt elemente gîndite spre a convinge UE de iminenţa unui astfel de pericol. Pe fondul evenimentelor din Ucraina, pe cel al voinţei nestrămutate a Occidentului de a favoriza Moldova în context pan-european prin semnarea grabnică a Tratatului de Asociere cu UE, Plahotniuc s-a gîndit să apese pe o acceleraţie spre a determina UE să acorde ajutoare financiare suplimentare pentru Moldova, poate chiar din sumele cuvenite pentru Ucraina dacă Ianukovici nu-i deturna traseul pro-european.

Mai mulţi bani europeni înseamnă şi sume deturnate mult mai impunătoare. Să nu uităm că PD are sub control segmente sensibile şi vizate de UE pentru finanţarea reformelor acestora, iar aici este vorba despre Procuratură, Justiţie, care doar de formă este sub patronajul politic al PLDM, asistenţa socială etc. Nu ştim ce planuri de scăpare şi-a făcut Plahotniuc, dar sîntem siguri că, peste... (nu spunem cît timp!), tot „puşcărie europeană” va scrie şi pe fruntea lui Şalaru, pus de Ghimpu ca ministru la Transporturi şi Drumuri, de unde s-au furat bani europeni într-o veselie.

Din nefericire, certitudinea integrării europene a Moldovei depinde de spaima actualilor guvernanţi faţă de faptul că europenizarea ţării îi poate trimite în puşcării.

Vedeţi cît de fragili sîntem? Totuşi, fostul premier român Adrian Năstase nu a trădat interesele europene ale României cu riscul de a face puşcărie. Vor fi capabili de asta Plahotniuc, Filat, Lupu, Ghimpu, Chirtoacă...?