DECIZIA DE A MAJORA PRETURILE LA PIINE ESTE ILEGALA

Consiliul Concurenţei (CC) consideră drept ilegală şi anticoncurenţială decizia Asociaţiei Brutarilor şi a Asociaţiei Naţionale a Industriilor de Panificaţie şi Morărit de a majora preţurile la pîine. Pe de altă parte, brutarii resping aceste acuzaţii şi afirmă că nu a fost o înţelegere de cartel, ba mai mult, doar cîteva întreprinderi au scumpit pîinea.

„Este o situaţie destul de stranie, toţi membri asociaţiilor au declarat că majorează preţurile, însă unii au făcut acest lucru, alţii nu. Cei care au scumpit pîinea nu au adus argumente suficiente în favoarea majorării”, a declarat astăzi Viorica Cărare, preşedintele Consiliului Concurenţei după întîlnirea cu reprezentanţii brutarilor. Doar trei brutării din peste douăzeci din domeniu au schimbat preţurile în creştere.

Preşedintele CC a mai adăugat că instituţia pe care o reprezintă are suficiente probe ce demonstrează că sînt semne a unei înţelegeri de cartel. Consiliul Concurenţei finalizează investigaţia privind creşterea preţurilor la pîine şi în cazul în care va ajunge la concluzia că a fost o înţelegere de cartel, agenţilor economici li se va aplica o amendă în mărime de la 2 pînă la 4 la sută din cifra de afaceri pentru anul 2014.

Preşedintele Asociaţiei Naţionale a Industriilor de panificaţie şi Morărit, Veaceslav Guţul, a declarat că „nu a fost o înţelegere de cartel şi nu putea fi. Fiecare producător stabileşte preţurile în funcţie de costuri”.

Asociaţia Brutarilor şi Asociaţia Naţională a Industriilor de Panificaţie şi Morărit au anunţat majorarea preţurilor la pîine, de la 15 august, cu 15 la sută. Majorarea cu 24,4 la sută a preţurilor la făină, creşterea tarifelor la energia electrică şi gaze, precum şi deprecierea monedei naţionale au dus la scumpirea pîinii, au explicat brutarii.