DACA GESTICULEZI, TI SE RASPUNDE MAI REPEDE LA INTREBARI

Vorbitul cu mîinile e tot mai important în comunicare, spun cercetătorii. Ei au descoperit că gesturile mîinilor și ale corpului au primit răspunsuri mai rapide, cînd cineva a pus o întrebare în timpul unei conversații.

Cercetătorii au analizat secvențele de întrebări și răspunsuri în timpul interacțiunii a 21 de voluntari și au găsit o legătură puternică între gesturile corporale, cum ar fi cele ale mîinilor şi capului, întrebările care au fost adresate și răspunsurile primite în timpul conversațiilor.

„Semnalele corpului par să influențeze profund procesarea limbajului în interacțiune”, a spus liderul studiului Judith Holler, de la Institutul Max Planck pentru Psiholingvistică și Universitatea Radboud Nijmegen, Olanda.

„Întrebările însoțite de gesturi duc la perioade de tranziție mai scurte – adică la răspunsuri mai rapide – decît întrebările fără gesturi, iar răspunsurile vin chiar mai devreme atunci cînd gesturile se termină înainte de a termina întrebarea”, a explicat Holler.

Gesturile care se încheie devreme pot oferi o sugestie vizuală timpurie, ajutînd astfel ascultătorul să răspundă mai repede, a sugerat ea. Holler a adăugat că gesturile care nu se încheie devreme pot furniza informații suplimentare care pot ajuta receptorul să proceseze şi să prezică despre ce e vorba în conversație.

Constatările „oferă o primă privire asupra rolului posibil al corpului în procesele psihologistice care stau la baza comunicării umane. Ele oferă o piatră de temelie pentru investigarea acestor procese și mecanisme într-o măsură mult mai profundă în viitor”.

Rezultatele au fost publicate recent în revista Psychonomic Bulletin & Review.

Sursa: medicinenet.com