CURTEA CONSTITUTIONALA A ADMIS AMNISTIEREA MAMELOR, DAR NU SI A TATILOR

Curtea Constituțională (CC) a confirmat că amnistierea mamelor, nu şi a taţilor cu copii de pînă la opt ani, este constituţională.

Curtea a constatat că, potrivit datelor publicate de către Biroul Național de Statistică, la începutul anului 2008, deținuții de sex masculin erau cu aproximativ 95% mai mulți decît cei de sex feminin.

Acordarea dreptului de amnistie tuturor taților de copii în vîrstă de pînă la opt ani, inclusiv celor care au comis infracțiuni grave, ar presupune eliberarea din închisoare a unui număr foarte mare de deținuți.

Potrivit Curții Constituționale, ”eliberarea unui număr mare de persoane care nu și-au executat pedepsele, dintre care unii pot fi periculoși, ar putea crea în rîndul publicului un sentiment de neliniște referitor la siguranța public”.

În aceste circumstanțe, Curtea a constatat că ar fi foarte dificil ca Parlamentul să elibereze tații în baza acelorași motive invocate în cazul mamelor. Astfel, potrivit CC, eliberarea de la pedeapsa cu închisoarea doar a femeilor care aveau copii în vîrstă de pînă la opt ani, nu și a bărbaților, are la bază o justificare obiectivă și rezonabilă.

Această hotărîre este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial al R. Moldova.