CUPLUL PREZIDENTIAL A PARTICIPAT LA CEREMONIA DE LANSARE A ANULUI FAMILIEI

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, împreună cu Prima Doamnă a țării, Galina Dodon, a participat la ceremonia de lansare a Anului Familiei. La eveniment au fost prezenți reprezentanți ai autorităților publice locale, ai corpului diplomatic acreditat în Republica Moldova, ai societății civile, persoane marcante din diverse domenii, cupluri longevive din toată țara, familii cu mulți copii și tineri căsătoriți.

În cadrul discursului susținut, șeful statului a menționat că actualmente, în Republica Moldova, instituția familiei este supusă distrugerii. ”Depopularea, migrația în masă, creșterea numărului divorțurilor, nesiguranța socială ce se acutizează au condus la schimbări profunde pe planul creării familiilor, amenințînd genofondul țării și existența noastră în timp”, a specificat Igor Dodon.

De asemenea, Președintele a menționat că Republica Moldova are cu aproape un milion de oameni mai puțini decît avea Republica Sovietică Socialistă Moldovenească la sfîrșitul anilor ’80. ”Astăzi, în țara noastră se nasc de aproape două ori mai puțini copii decît în 1991, iar tendințele sînt și mai compromițătoare. În prezent, numărul copiilor cu vîrsta de pînă la 17 ani constituie 19 la sută din totalul populației (cca 676 mii) comparativ cu 33 la sută în 1990. Perspectivele sînt de-a dreptul catastrofale”, a subliniat șeful statului.

Igor Dodon a declarat că trebuie să ne mobilizăm toate eforturile pentru a face față acestei provocări. În acest context, s-a menționat că Președinția și-a asumat o asemenea responsabilitate. ”După cum bine cunoașteți, prin decret prezidențial, am declarat anul 2019 drept An al Familiei. Astfel, în scopul promovării, protejării și susținerii integrității familiilor, va fi pus în acțiune un amplu program național de activități menite să consolideze relațiile sănătoase în familie”, a remarcat Președintele țării.

Șeful statului a mai specificat faptul că o atenție deosebită va fi acordată măsurilor sociale prin elaborarea unui program de susținere a familiilor tinere în vederea obținerii unui spațiu locativ; de relansare a inițiativei prezidențiale privind plata capitalului matern prin majorarea cuantumului indemnizaţiei unice la naştere pentru primul copil – 15 000 lei, al doilea copil – 20 000 lei și pentru al treilea copil și următorii - 30 000 lei și mai mult. ”O altă inițiativă va fi consacrată omagierii cuplurilor longevive, ca simboluri ale înțelepciunii, fidelității și respectului dintre soți. În semn de profund respect, săptămînal, reprezentanții Președinției vor vizita cuplurile care își sărbătoresc jubileul de 50 de ani, de 60 și 70 de ani de la înregistrarea căsătoriei. Vor fi întreprinse și multe alte acțiuni”, a subliniat Igor Dodon.

De asemenea, Președintele și-a exprimat ferma convingere că viitorul Republicii Moldova, continuitatea neamului moldovenesc depind de capacitatea fiecăruia dintre noi și de înțelepciunea pe care o vom demonstra în acțiunile de redresare a situației demografice din țară și de fortificare a instituției familiei. ”Am certitudinea că Anul Familiei, prin evenimentele sale, va oferi un impuls necesar în acest sens”, a concluzionat șeful statului.

Serviciul de Presă al Preşedinţiei R. Moldova