CUM FACEM DIFERENTA INTRE INFARCT SI ATAC DE PANICA

Cardiolog: „La infarct devine dezorientat pacientul şi se prăbuşeşte“

Infarctul şi atacul de panică au simptome asemănătoare, însă efectele lor sînt complet diferite. Infarctul are urmări ireversibile şi poate fi fatal. Atacul de panică apare de obicei atunci cînd ne este frică de ceva, în urma unor şocuri emoţionale puternice sau a stresului prelungit.

„Sînt persoane care sînt predispuse la astfel de atacuri de panică, sînt acele persoane care suferă de anxietate. Atacul de panică se declanşează de obicei pe fondul unui stres emoţional intens sau atunci cînd persoana suferă un şoc puternic. Un atac de panică durează între 5 şi 20 de minute şi este neplăcut. Persoanele care sînt predispuse la astfel de atacuri învaţă în timp cum să evite situaţiile care le cauzează. Dacă atacurile se repetă frecvent atunci trebuie consultat un medic, deoarece sînt medicamente, anxiolitice de obicei, care pot preveni aceste atacuri“, spune medicul cardiolog Ioan Gonea.

Infarctul miocardic este mult mai periculos. Poate apărea la efort fizic, în cazul stresului foarte mare, dar de multe ori apare şi la repaus la persoanele cu probleme cardiace. Poate fi fatal, dacă nu se intervine rapid. „Infarctul este o problemă serioasă şi poate fi fatal la orice vîrstă. Din cauza stresului a început să apară şi la persoane sub 40 de ani care nu se ştiau că au probleme cardiace. Bărbaţii sînt mai predispuşi la infarct decît femeile. De asemenea, persoanele supraponderale riscă să facă infarct la vîrste mai tinere“, mai spune medicul.

Durerea face diferenţa

Simptomele celor două afecţiuni sînt asemănătoare, dar intensitatea şi locul unde este poziţionată durerea poate face diferenţa. „La atacul de panică apar palpitaţiile, durerea în partea stîngă, stările de sufocare, ameţelile şi chiar stările de leşin. În infarct apare imediat o durere foarte puternică în piept care poate coborî pe braţe. Pacientul devine dezorientat şi de multe ori se prăbuşeşte. Sînt şi cazuri în care infarctul este mai puţin sever şi poate fi dus pe picioare cum se spune. Omul simte însă o oboseală foarte mare imediat după criza cardiacă. Practic tipul de durere poate face diferenţa între un infarct şi un atac de panică. La infarct este mai intensă durerea şi este exact în piept şi uneori spre gît. La atacul de panică este mai puţin intensă şi senzaţia apare mai ales spre partea stîngă“, mai spune cardiologul.

Nu ignoraţi simptomele

Dacă aveţi o criză care poate fi un atac de panică sau un infarct, cel mai bine este să mergeţi la medic. „Chiar dacă există o diferenţă între cele două afecţiuni, doar specialiştii pot fi siguri 100%. Pacientul nu poate face mereu această diferenţă. Cel mai bine atunci cînd apar dureri în piept, senzaţii de sufocare şi leşin este bine să vă prezentaţi la medic. Mai bine să veniţi degeaba, decît să ignoraţi simptomele şi criza să fie una fatală sau cu urmări pe termen lung“, mai spune medicul.

Simona SUCIU, Adevărul.ro