CULMEA DEZASTRULUI: CUM ARATA RIUL NISTRU DUPA PLOILE DE ZILELE ACESTEA

Stocarea neautorizată a gunoiului ne apropie de un dezastru ecologic. După ploi, toate gunoaiele ajung în rîuri și lacuri, contaminîndu-le. Apoi ne întrebăm de ce nu avem apă curată, pește sănătos și legume ecologice.

Plouă torențial zilele acestea în Moldova, iar șuvoaiele de apă spală toate gunoaiele aruncate de oameni în locuri neautorizate.

Cantități greu de estimat de deșeuri menajere, resturi de produse chimice, recipiente din plastic etc. ajung în rîul Nistru, în celelalte rîuri și în iazuri.

Din aceste ape contaminate, oamenii vor mînca pește și își vor iriga grădinile de legume. Și tot în aceste ape vor căuta să se scalde, pentru a scăpa de arșița verii.

Un video postat pe o rețea de socializare ne arată cît de dramatică este situația la Soroca: în Nistru au ajuns după ploaie mormane de PET-uri și alte gunoaie aruncate la nimereală de locuitorii din zonă.

În regiunea Sorocii, Nistrul este poluat zilnic și cu ape reziduale, din cauză că localitatea nu dispune de stații de purificare.

„Soroca nu are la ora actuală stații de purificare a apelor reziduale și acestea toate sînt deversate în Nistru. Pe partea Moldovei, de la Naslavcea pînă la Căușeni, cam toate orașele care sînt amplasate pe malul rîului varsă apele uzate direct în Nistru. Astfel procedează și unele localități din Ucraina”, a declarat pentru Sputnik ecologistul Anatolie Prohnițchi.

Nistrul este sursa principală de alimentare cu apă a mai multor localități din Republica Moldova, inclusiv Chișinău, precum și a unor orașe din Ucraina. De asemenea, apa Nistrului este folosită la irigare.

Sursa: sputnik.md